Avui, 19 d'octubre, se celebra el Dia Mundial contra el Càncer de Mama. Segons les dades ofertes pel Grup GEICAM de Recerca en Càncer de Mama, cada any a Espanya unes 33.000 dones pateixen aquesta malaltia. De fet, representa el 29% dels casos de càncer en dones.

Els avanços en recerca sobre aquesta mena de càncer han permès que la taxa de supervivència se situï en el 90%. Però la prevenció continua sent fonamental. Així que saber com autoexplorar-se pot ser molt útil per a detectar problemes i actuar amb rapidesa.

I quins signes poden alertar? Els símptomes més freqüents en el diagnòstic del càncer de mama segons assenyala GEICAM són:

  • Un embalum o nòdul de recent aparició, que es palpa i que pot ser o no dolorós.
  • Canvis en la pell de la mama com l'aparició d'ulceracions, de clotets, canvis de color, rugositats o enrogiment (pell de taronja).
  • Canvis en la forma o la grandària d'alguna de les mames o que la vora o silueta de la mama sigui irregular.
  • Canvis en el mugró com la seva inversió o retracció, és a dir, el mugró es dirigeix cap a dins de la mama, apareixent com enfonsat. També l'aparició d'una úlcera que triga a cicatritzar o de secreció a través del mugró que conté sang o solament es produeix en una de les mames.
  • Un embalum o nòdul que es palpa en la zona de l'axil·la
  • Fixació del teixit de la mama en el tòrax que pot apreciar-se per una disminució en la mobilitat de la mama en aixecar el braç del mateix costat.

Una vegada que sabem què buscar, la següent qüestió seria quan realitzar l'autoexploració, ja que els canvis hormonals provoquen modificacions en el teixit mamari que poden portar-nos a error. Així que triar el moment ideal per a observar el pit és important.

L'Organització Col·legial d'Infermeria facilita algunes claus sobre el millor moment per a observar les nostres mames.

  • L'autoexploració s'ha de realitzar mensualment a partir dels 20 anys.
  • Abans de l'arribada de la menopausa, el millor és fer-ho en la setmana posterior a la menstruació.
  • Una vegada que la dona ha entrat en la menopausa el millor és establir un dia fix cada mes.
  • També és convenient autoexplorar-se durant l'embaràs i durant la lactància materna. En aquest últim cas, el millor moment serà després de les preses.

Una vegada determinat el millor moment per a realitzar-lo, la següent qüestió és com fer-ho. Adoptar diverses posicions ens permetrà observar millor el pit a la recerca d'anomalies. Davant d'un mirall amb els braços enganxats al cos primer, i després elevar-los. Així podrem observar qualsevol anomalia quant a la grandària o forma de les mames.

A més, reconeixerem la mama, des del mugró cap a fora, amb la mà contrària al pit que explorem tan superficial, com amb més profunditat, amb la finalitat de localitzar embalums o nòduls. És important no oblidar la zona de l'axil·la.

Aquesta mateixa palpació es pot realitzar amb la dona ficada al llit i amb un coixí a l'esquena.

Finalment, és convenient estrènyer suaument els mugrons per a observar si es produeix algun tipus de secreció.

Davant qualsevol signe d'alarma, és essencial demanar cita amb el ginecòleg que realitzarà les proves diagnòstiques necessàries.