"Preveiem que al desembre estarem en disposició de portar la Sputnik V a Amèrica Llatina. Produirem milions de dosis al desembre, i al gener començarem a subministrar de forma molt activa". Ho assegura Kirill Dmítriev, director del Fons Rus d'Inversió Directa que, al costat dels investigadors de la vacuna, ha participat aquest dilluns en una trobada virtual amb un grup de periodistes iberoamericans, promogut per l'Institut Bering-Bellingshausen per a les Amèriques (IBBA), en el qual, per part d'Espanya, només hi ha hagut representació de Premsa Ibèrica, grup al qual pertany Diari de Girona.

Des del Fons Rus d'Inversió Directa s'assegura que ja hi ha una demanda global de la vacuna que supera els 1.200 milions de dosis.

El director adjunt del Centre Nacional de Recerca d'Epidemiologia i Microbiologia Gamaleya, Denis Logunov, ha destacat l'eficàcia i la seguretat que està demostrant la seva vacuna fins avui i ha revelat que els resultats provisionals dels assajos, en els quals participen 40.000 voluntaris, seran publicats al novembre.

Els científics russos creuen que la seva vacuna aportarà una immunitat de "entre un i dos anys", mentre que, d'acord amb la informació que manegen, altres vacunes que en l'actualitat s'investiguen en el món "no superarien els sis mesos d'immunitat".

Preguntats pels efectes secundaris de la vacuna en el 14% dels vacunats en els assajos als quals va al·ludir al setembre el ministre rus de Sanitat, Mijaíl Murashko, els investigadors insisteixen que els participants no han mostrat cap complicació severa: "Tots els efectes de la vacunació detectats, que no van durar en cap cas més de dos dies, se circumscriuen a una febre, un dolor moderat en el lloc de la injecció i algun malestar passatger i lleu".

Denis Logunov va voler deixar clar referent a això que "la llei russa no difereix de les lleis internacionals, i tots els assajos clínics es realitzen d'acord amb la reglamentació establerta. Hi ha una regulació i si es localitza alguna complicació seriosa, es deté l'assaig i s'obre una recerca per a determinar les causes. La regulació internacional és superior a la nacional, preval el sentit comú perquè treballem amb éssers humans i la Federació Russa no difereix en aquesta matèria en relació a la Unió Europea o els Estats Units".

"El nostre gran enfocament en la vacuna és la seguretat de l'ésser humà al qual se li administra", va agregar Kirill Dmítriev.