La metgessa de la Corunya Marta Capelán és oncòloga especialista en càncer de mama i experta en oncologia integrativa a l'hospital Vall d'Hebron a Barcelona. Reconeix que no sempre va tenir clar ser doctora i que fins i tot en la ja extinta Selectivitat va patir una crisi en dubtar si triar el camp de les Humanitats. Finalment, va iniciar un camí per la Medicina que l'ha portat a prestigiosos centres d'Europa i els Estats Units, entre ells, el Memorial Sloan Kettering Cancer Center a Nova York.

Com viuen vostès des del Vall d'Hebron la corba disparada de la pandèmia?

En les últimes 24 hores (l'entrevista va ser dijous a la tarda) ha augmentat el nombre d'ingressos i també els pacients en UCI. Estem en la segona onada; tocarà fer feina i treballar més hores de les que fem, que de per si mateix són moltes.

Com està afectant els pacients oncològics?

No ens està afectant l'hora de programar els seus tractaments. Vull recordar que un estudi en el qual ha participat el nostre company de Vall d'Hebron Juan Aguilar, ha demostrat que posar tractaments oncològics no augmenta el desenvolupament de la covid-19. És bo que la gent amb tractament continuï amb ell. No és bona idea que l'aturi per por de contreure la covid. En gent amb un càncer metastàsic és important continuar amb els tractaments. En algunes persones que els van aturar, va créixer molt ràpid el tumor.

Com a oncòloga, vostè centra també el seu interès a millorar l'educació del pacient i la seva qualitat de vida. Per què es fixa en aquests dos aspectes?

Jo crec que sorgeix tot per unes necessitats. Per estar jo bé, és molt important que en el meu dia a dia m'alimenti bé, que faci el meu exercici diari, que tingui relacions adequades. La meva primera classe de taitxí va ser amb 15 anys i vaig començar a fer ioga als 21. Soc gallega i vinc d'una família en la qual la meva mare si jo estava nerviosa per la Selectivitat no em plantejava donar-me un ansiolític, em preparava infusions de passiflora. Els hàbits de vida saludables, moltes vegades, prevenen la malaltia. Per exemple, el consum d'alcohol té un impacte en el càncer 20 o 30 anys més tard. Les cèl·lules van creixent en alguns tumors de pressa i en uns altres lentament. Per això, és tan important que famílies i societat tinguem aquesta informació i eduquem.

Aquesta educació es realitza amb tallers per a famílies i malalts al seu hospital?

Aquest dijous, per exemple, comencem uns tallers gratuïts i online al Vall d'Hebron. Són tallers on hi ha una part educacional, però tambén hi ha tallers de cirurgia, linfedema, però també enfocats a la part emocional, el mindfulness, musicoteràpia. En les consultes, tenim poc temps per abastar aquests temes perquè hem de fer moltes coses en molt poc temps. D'aquí, sorgeix la necessitat de tenir programes com aquest de Vall d'Hebron o el d'Aviva't, que ofereixen espais necessaris per a la qualitat de vida del pacient oncològic.

Quina és la seva aportació a Aviva't, aquesta escola online amb app inclosa dirigit a pacients i familiars?

El programa va començar el 15 d'octubre, aprofitant que se celebra el mes del càncer de mama. La directora del curs i de l'escola de pacients és Miriam Algueró. El curs té sis mòduls. Jo parlo dels sis pilars de la qualitat de vida: alimentació, exercici físic, gestió emocional, higiene del somni, tòxics mediambientals i relacions interpersonals amb un mateix i els altres. Hi ha altres professionals que participen com Concha León, psicooncòloga que tracta familiars i pacients amb càncer. Donarà dos tallers de mindfulness i gestió emocional. Gema Morales parlarà d'alimentació.

De debò podem fer alguna cosa amb l'alimentació?

El primer que et pregunten els pacients i la família és si s'ha de canviar l'alimentació. No ha de ser sempre igual l'alimentació. Hi ha alimentació per prevenir el càncer, durant el tractament i uns altres per als estadis molt avançats de la malaltia.

Per què cal vigilar els suplements alimentaris en els pacients amb càncer?

Perquè la gent pensa que natural és sinònim d'innocu. Molts suplements causen interacció amb els fàrmacs. Hi ha suplements que poden augmentar o disminuir l'efecte del fàrmac i els seus efectes secundaris. La gent ha de ser honesta però moltes vegades té por de compartir amb l'oncòleg que està prenent suplements, té por que el miri malament. Els suplements poden posar en risc la seva vida.