L'start-up gironina MJN-neuro ha dissenyat un auricular, similar a l'utilitzat per persones amb dificultats d'audició, que avisa a la gent que pateix epilèpsia de la imminència d'una crisi entre 1 i 3 minuts abans que es produeixi gràcies a la intel·ligència artificial.

Segons ha explicat el director d'aquesta empresa, David Blánquez, en una entrevista a EFE, la finalitat d'aquest nou producte sanitari és millorar la qualitat de vida de les persones amb epilèpsia, com li passa a la filla de Blánquez, Marina, que pateix aquesta malaltia des de petita i és farmacoresistent.

Ser farmacoresistent significa que els medicaments existents no poden controlar les crisis epilèptiques i aquestes poden produir-se en qualsevol lloc i causar accidents.

El fet d'advertir de la crisi entre 1 i 3 minuts abans que succeeixi pot permetre a la persona afectada prendre mesures de seguretat i avisar els familiars o persones de l'entorn.

Blánquez ha explicat que moltes persones que tenen epilèpsia pateixen també ansietat o depressió pel fet que no saben ni quan ni on poden tenir la crisi, de manera que l'auricular pot també millorar el seu estat emocional, donant més tranquil·litat.

L'auricular té uns sensors que registren l'activitat elèctrica del cervell en temps real a través del canal auditiu.

Aquesta informació es passa per uns algoritmes d'intel·ligència artificial personalitzats que determinen el risc de crisi d'epilèpsia.

Quan el risc és elevat, el producte, que està connectat mitjançant una app al telèfon mòbil del pacient, envia un senyal d'avís, tant als malalts com als seus contactes de confiança, ha explicat Blánquez.

El pacient rep l'alerta d'1 a 3 minuts de mitjana abans que es produeixi la crisi, el que li permet prendre mesures de seguretat, com seure o estirar-se a terra o avisar les persones de contacte.

Blánquez ha precisat que les dades derivades de les crisis recurrents que tenen les persones amb epilèpsia farmacoresistent, que suposen al voltant d'un 30% del total, són les que s'han fet servir per crear algoritmes d'intel·ligència artificial personalitzats per a cada cas i que són els que permeten preveure els atacs.

"Si un pacient pren medicació, li funciona i està estable, no ha de portar el dispositiu perquè si, per exemple, tingués només una crisi a l'any seria necessari un llarg període de temps per crear el seu algoritme", ha puntualitzat.

"La funció de la prevenció va ser el principal objectiu amb què vam crear el dispositiu, ja que durant les crisis la persona afectada pot patir accidents, com caigudes i cops, de vegades de gravetat", ha indicat l'executiu.

El passat any 2019 es va provar aquest producte sanitari a la Unitat d'Epilèpsia de la Clínica Corachán de Barcelona i al Centre de Neurologia Avançada de Sevilla, en un assaig clínic amb trenta pacients amb epilèpsia refractària que va permetre als impulsors de la mateixa obtenir, en abril passat, el certificat CE per a productes mèdics per part de la Unió Europea.

Actualment, està pendent d'una última validació per part de l'Agència Espanyola del Medicament.

Per a la fabricació de l'auricular, denominat MJN-SERAS, han participat dues empreses d'Osca i de Vic (Barcelona), per al muntatge de les carcasses i de la part electrònica, respectivament.

MJN-neuro, amb seu a Blanes (la Selva), va ser fundada el 2014 i el seu primer projecte de producte sanitari és aquest auricular.

L'epilèpsia és una malaltia cerebral que es caracteritza per una activitat elèctrica anormal que provoca convulsions o comportaments i sensacions inusuals i, de vegades, pèrdua de coneixement, i té conseqüències neurològiques, cognitives, psicològiques i socials.

Al voltant d'uns 50 milions de persones al món la pateixen i a Espanya es calcula que són unes 400.000.