Un estudi liderat per científics del CSIC i del CREAF ha confirmat una relació directa entre alta prevalença de càncer i alt consum de carn i alcohol per càpita després d'analitzar les dades de mig centenar de països, la qual cosa confirma a escala global el que ja apuntaven estudis científics locals.

L'estudi, que també constata que una major ingesta de vegetals i de peix es relaciona amb una menor prevalença de càncer i també amb una menor mortalitat, ha analitzat la correlació entre dieta i càncer al mig centenar de països des de 1960 fins a 2017.

Es tracta d'una detallada anàlisi estadística que creua dades de bases de dades mundials d'institucions com la FAO, l'OMS, l'ONU, el Banc Mundial, l'OCDE, els Departaments d'Agricultura i Salut dels EUA i l'Eurobaròmetre, i que inclouen dades de països d'Europa, Àsia, Amèrica, Austràlia i Àfrica.

La recerca, dirigida per Josep Peñuelas i Jordi Sardans, científics del CSIC i del CREAF i que publica la revista International Journal of Environmental Research and Public Health, confirma a escala global que el consum de carn i alcohol es relaciona amb una major incidència de càncer, i que una major ingesta de verdures i peix podria ser un factor protector.

Els científics han analitzat dades de prevalença de càncer entre 1998 i 2010, i de mortalitat per càncer entre 1960 i 2010, en relació amb el consum per càpita de calories, carn, peix, verdures, alcohol, fòsfor i nitrogen.

La inclusió del nitrogen (N) entre les variables s'explica perquè estudis recents relacionen el seu increment amb un major risc de sofrir algunes malalties, i que els vegetals excessivament fertilitzats amb nitrats poden acumular compostos nitrogenats tòxics.

Peñuelas va explicar que alguns estudis han mostrat que la fertilització dels cultius des de 1961 a escala global s'ha multiplicat per deu, «per la qual cosa en conseqüència podem esperar un potencial impacte en la salut global».

Els investigadors també han tingut en compte altres variables relacionades amb l'estil de vida que podrien distorsionar els resultats, com l'esperança de vida, ingressos, edat o l'índex de desenvolupament de cada país.

Els resultats confirmen que una alta prevalença de neoplasmes malignes entre 1998 i 2010 està relacionada amb una alta ingestió de carn, especialment en el cas de tumors de còlon, pulmó, mama i pròstata, i igualment una alta mortalitat per tots els tipus de càncer entre 1960 i 2010 s'associa a un alt consum de carn.