01 de desembre de 2020
01.12.2020
Diari de Girona
· DIA MUNDIAL CONTRA LA SIDA

L'estudi sobre la vacuna del VIH comptarà amb 250 participants espanyols

En aquesta fase es verifica la seguretat i eficàcia del fàrmac i es prova en un nombre elevat de participants

01.12.2020 | 11:04
L'estudi sobre la vacuna del VIH comptarà amb 250 participants espanyols

L'estudi clínic internacional per avaluar l'efectivitat d'una vacuna contra les diferents soques del VIH, en el qual participen sis hospitals de Madrid, Barcelona, València i Còrdova, comptarà amb 250 participants espanyols d'un total de 3.800 persones.

En una entrevista a EFE, la investigadora María Jesús Barberá, del Servei de Malalties Infeccioses de l'Hospital Vall d'Hebron de Barcelona, que participa en el projecte, ha explicat en quin punt es troba aquest estudi internacional de la vacuna per prevenir la infecció per VIH, que ja ha iniciat la fase III.

En aquesta fase es verifica la seguretat i eficàcia del fàrmac i es prova en un nombre elevat de participants, com és el cas d'aquest estudi internacional, que va haver d'interrompre el març d'aquest any a causa de la pandèmia de la Covid-19.

Ara, de nou en marxa, l'estudi multicèntric, conegut com a 'Mosaic' i també com HVTN 706, ha dividit els participants entre els que reben la vacuna i els que són tractats amb placebo, i és doble cec, és a dir, ni el pacient ni el metge saben si estan rebent o proporcionant medicació o no.

Barberá ha indicat que la investigació està dirigida a homes cisgènere als quals els agraden els homes i persones transgènere que tenen relacions sexuals amb homes, entre els 18 i 60 anys d'edat i que es troben en risc de contraure VIH.

El neologisme cisgènere, introduït pel psiquiatre alemany Volkmar Sigusch el 1991, defineix les persones que s'identifiquen amb l'assignació genèrica i de sexe en el moment de néixer, independentment de les seves preferències sexuals, mentre que les persones transgènere no s'identifiquen amb el gènere amb el qual van néixer.

Els doctors i científics que participen en aquest assaig de la vacuna volen saber si aquesta pot protegir contra la infecció VIH, ja que la finalitat és aconseguir un fàrmac preventiu i evitar que persones VIH negatives adquireixin el virus.

També coneguda com Ad26.Mos4.HIV, la vacuna es basa en un vector adenovirus modificat genèticament per transportar un 'mosaic' d'immunògens optimitzats de VIH o antígens que estimulen les respostes immunitàries de el cos.

L'estudi comprèn un període de selecció de 45 dies, un altre de vacunació de dotze mesos i un seguiment d'almenys 18 mesos després de la quarta vacunació.

Els hospitals espanyols que participen en l'assaig són els catalans la Vall d'Hebron (Barcelona) i Germans Trias i Pujol (Badalona); el complex hospitalari de San Carlos i l'Hospital Fundació Jiménez Díaz, tots dos de Madrid; l'Hospital General de València i l'Hospital Reina Sofia, de Còrdova.

A més, hi ha altres centres participants als Estats Units i Llatinoamèrica i hospitals europeus.

"Les expectatives amb aquest assaig són grans encara que cal ser prudent, perquè caldrà esperar dos anys i mig per tenir resultats" de la investigació, ha considerat Barberá.

Malgrat els importants avenços produïts en el tractament i l'atenció mèdica de VIH, com la profilaxi preexposició (PrEP), segueix existint la necessitat de comptar amb una vacuna, que podria ser de gran utilitat per a aquelles persones que encara no fan servir un mètode de prevenció per al VIH, ha argumentat la investigadora.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook