03 de desembre de 2020
03.12.2020
Diari de Girona
CONTINGUT PATROCINAT

Prop de mil proves realitzades en mig any de servei del PET/TC de Cetir-Clínica Girona

La millor tecnologia mèdica per determinar l'abast de malalties com el càncer, cardíaques o el deteriorament cognitiu

03.12.2020 | 18:44
Intel·ligència artificial aplicada al diagnòstic de precisió

Prop de mil proves de PET/TC realitzades en els primers sis mesos des de la posada en funcionament d'aquesta tecnologia en Cetir-Clínica Girona. El PET/TC, que ha estat el primer a instal·lar-se a les comarques de Girona i donar servei a la regió sanitària, és la millor tecnologia mèdica amb la qual determinar l'abast de malalties com el càncer, cardíaques, infeccions, processos inflamatoris o vasculitis. Altres de les seves utilitats són els estudis neurològics en pacients amb trastorns de memòria o deteriorament cognitiu i pacients amb malaltia neurològica manifestada per trastorns de moviment.

Aquest equip de tecnologia híbrida de Cetir-Clínica Girona, permet integrar en una única prova diagnòstica els beneficis de la medicina nuclear i la radiologia convencional, ofereix un diagnòstic per imatge més precís, ràpid i còmode per al pacient. La Dra. Sara Guirao, directora mèdica de el Servei de Medicina Nuclear de Cetir-Clínica Girona, afirma que: «aquesta tecnologia híbrida incorpora dues de les eines de diagnòstic per imatge més potents en l'actualitat: la Tomografia d'Emissió de Positrons (PET) i la tomografia computada (TC). Mitjançant aquesta tècnica avançada de detecció s'obtenen imatges que proporcionen simultàniament informació anatòmica i funcional, amb la consegüent millora de la capacitat de detecció i localització de la malaltia». Precisió diagnòstica i en etapes molt precoces de la malaltia, factors clau per al pacient oncològic. Tant en el diagnòstic com la planificació i el seguiment exhaustiu de la teràpia, el PET/TC és la solució òptima per a les necessitats que planteja el càncer: facilita la detecció precoç del tumor, possibilita l'estudi de la resposta al tractament mitjançant la caracterització bioquímica dels canvis en el teixit cancerós i permet oferir una teràpia personalitzada i un seguiment exhaustiu.

A més, aquesta tecnologia mèdica incorpora intel·ligència artificial aplicada a la diagnosi: AscitesTools, un conjunt d'eines exclusives de el grup biomèdic que, a través de la bioinformàtica i la radiòmica (conversió d'imatges mèdiques en quantificables), aporten més precisió i rapidesa. L'objectiu és arribar allà on l'ull no veu, valorant amb dades quantitatives les imatges mèdiques obtingudes per al diagnòstic.

Una major ergonomia i comoditat per al pacient és una altra de les apostes d'aquest PET / TC, ja que presenta un diàmetre d'obertura més ampli que els escàners de diagnòstic habituals, ideal per a persones més sensibles a espais tancats o claustrofòbics. També proporciona una extraordinària qualitat d'imatge en menys temps d'adquisició. L'equip disposa, a més, d'un tauler pla que possibilita la planificació de la radioteràpia.

L'equip mèdic català Cetir forma part de el grup biomèdic Ascires. Amb arrels mediterrànies, per tecnologia i nombre de pacients atesos anualment, aquest grup és líder a Espanya tant en Diagnòstic per la Imatge i Medicina Nuclear com en Genètica. Pioner en portar la medicina nuclear a Girona i en instal·lar la primera ressonància magnètica del país, compta amb una trajectòria de més de 50 anys. En l'actualitat, continua centrant la seva activitat en el diagnòstic de precisió i el tractament, donant atenció a més de 500.000 pacients a l'any i reinvertint anualment una mitjana del 20% dels beneficis en R + D + I.

Clínica Girona és una clínica quirúrgica i mèdica fundada l'any 1934. Amb més de 85 anys d'història, va ser la primera clínica que es va obrir a la ciutat, la primera que va posar en funcionament un Centre de Diàlisi a Girona (1974), va ser pionera en la implantació de noves tècniques de Diagnòstic per la Imatge com el TAC (1987), o la Ressonància Magnètica (1997), així com en l'àmbit de la Medicina Nuclear a Girona, conjuntament amb Cetir (2001). El Grup Clínica Girona integra actualment més de 400 professionals. La suma dels dos desenvolupaments, l'humà i el tecnològic, han fet de Clínica Girona un dels centres sanitaris de referència a les comarques gironines.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
L'últim El més llegit