Entre un 22% i un 25% de la població de més de 65 anys a Espanya està en perill de patir desnutrició a causa, bàsicament, de les seves malalties cròniques i també a problemes de masticació i deglució per la disminució de la secreció de la saliva i alteracions en la dentadura. Així ho adverteix una guia sobre la desnutrició de la gent gran i els pacients crònics editada conjuntament per l'Associació d'Infermeria Familiar i Comunitària de Catalunya (AIFICC) i la Societat Espanyola de Nutrició Parenteral i Enteral (SENPE).

A Espanya es calcula que hi ha uns 7,9 milions de persones de més de 65 anys i 2,2 milions de més de 80 anys. Un alt percentatge d'aquesta població pateix desnutrició a causa de problemes de masticació i deglució, segons la guia.

«Guia pràctica sobre el tractament de la desnutrició en les persones grans i en pacients amb cronicitat» és el títol d'aquest treball, que ha comptat també amb el suport del Programa de Prevenció i Atenció a la Cronicitat del Departament de Salut de la Generalitat.

A la guia es descriuen els factors de risc associats a la desnutrició com la disfàgia, que afecta entre el 30% i el 40% de la gent gran, els problemes bucodentals, el risc d'aïllament social, les malalties que deriven en anorèxia o augment de les pèrdues de nutrients, com vòmits o diarrees.