El president del Consell d´Infermeria de la Comunitat Valenciana (Cecova), Juan José Tirado, va assegurar que cal dimensionar les plantilles després de constatar que es tracta del col·lectiu sanitari que pateix més sensació de risc, desemparament, ansietat, estrès i depressió.

Segons l´enquesta de Kayros Salut encarregada per Unió Sanitària Valenciana (USV), el col·lectiu d´Infermeria ha estat i és el grup professional sanitari més afectat emocionalment per la pandèmia de coronavirus. Així, el 50% de les infermeres ha percebut risc de patir un contagi en el lloc de treball i el 44% de les enquestades mostra simptomatologia d´estrès i són les més greument estressades de totes les professions de la salut.

A més, el 65% de les infermeres assegura haver sentit que la seva situació emocional ha empitjorat respecte el febrer de l´any 2020 (abans de la pandèmia), arribant fins i tot a haver-se agreujat molt en el 20% de les enquestades.

El nivell de desemparament percebut entre les/els professionals d´Infermeria és de 3,08, considerant que la màxima nota s´obtindria si les autoritats sanitàries haguessin fomentat les mesures de protecció necessàries davant la COVID-19 (com ara els EPIs -equips de protecció individual-, guies d´actuació, etc.).

Davant d´aquesta realitat, el president del Cecova i del Col·legi d´Infermeria de València va assenyalar que resulta «significatiu que el 20% de les infermeres ha valorat aquesta qüestió amb un 0. Una sensació que ha estat persistent en el temps».

Sobre la presència de símptomes de depressió, el col·lectiu d´Infermeria, al costat dels farmacèutics i els òptics-optometristes, és el que apareix com el més greument deprimit.

Una realitat similar a la que apareix amb l´ansietat, ja que les infermeres arriben a la simptomatologia mitjana d´estrès, seguides pel grup de farmacèutics amb simptomatologia lleu.

Tirado destaca la xifra del 62,5% de la mostra d´Infermeria amb simptomatologia d´ansietat, mentre que el 17,5% traspassa la simptomatologia severa i extremadament severa.

Aquestes dades «llancen la necessitat de dimensionar les plantilles de professionals perquè puguin donar l´assistència adequada per a la població que ha estat ingressada a les Unitats de Cures Intensives (UCI) i a la resta de plantes COVID dels hospitals», va afegir Tirado en un comunicat.

Les professionals d´Infermeria també constitueixen el col·lectiu que major incidència presenta en el Trastorn Obsessiu-Compulsiu (TOC), passant la simptomatologia lleu. El 60% del total de les infermeres preguntades va mostrar símptomes de TOC, davant el 40% que no el va exterioritzar.

El mostreig es va elaborar amb prop de 2.000 enquestes en dues fases compreses entre juliol i setembre de 2020, realitzades en diversos punts de la Comunitat Valenciana entre sanitaris i no sanitaris.

El propòsit de l´anàlisi va ser avaluar la percepció de l´estat emocional en totes les seves facetes psicològiques, l´actuació de les autoritats sanitàries, o el nivell de risc de contagi.