L´Organització Mèdica Col·legial (OMC) va instar a actuar per «socórrer» l´Atenció Primària (AP) rural, que necessita millor organització i coordinació, a més de més mitjans, recursos, tecnologia i més capacitat d´autogestió. Ho va fer la Vocalia d´Atenció Primària Rural de l´OMC en un document en el qual analitza la situació d´aquest nivell assistencial sanitari a l´Espanya buidada abans i durant la pandèmia i destaca les lliçons apreses en aquests últims mesos en què el coronavirus ha deixat «al descobert les vergonyes del nostre sistema sanitari». En un estudi fet públic dilluns, l´OMC va asseverar que cal actuar de manera urgent a l´AP rural per assegurar la seva permanència «com a necessitat social bàsica de la població».

Segons l´OMC, els professionals de l´AP rural han patit els mateixos problemes que els que exerceixen la seva tasca a ciutats però amb més pacients, més burocràcia, més aïllament i menys mitjans. «I el món rural què?, com afronta aquest tsunami infecte-contagiós? Doncs molt malament. Al desconcert assistencial creat per la pandèmia cal afegir els problemes d´aïllament, mala accessibilitat a tot, menys mitjans i més usuaris que mai», assegura l´informe.

La manca «crònica» de recursos humans, la d´equips de protecció, la descoordinació per part de les administracions, en les seves directives i protocol, també la «falta de col·laboració» amb aquestes i la falta d´un «adequat» suport administratiu per gestionar el «col·lapse» de les trucades telefòniques dels pacients, són algunes de les coses que han anat «malament» a l´AP rural durant la pandèmia, segons l´OMC.