22 de desembre de 2020
22.12.2020
Diari de Girona

Un component dels col·lutoris redueix mil vegades la capacitat d'infecció de coronavirus

L'efecte antiviral s'ha vist en cèl·lules cultivades al laboratori i ara es vol saber la seva eficàcia en un assaig en humans

22.12.2020 | 11:38
Un component dels col·lutoris redueix mil vegades la capacitat d'infecció de coronavirus

Personal investigador d'IrsiCaixa i científics del Dentaid Research Center han comprovat que el clorur de cetilpiridini (CPC), un component químic present en certs col·lutoris, té efecte antiviral sobre el coronavirus. Concretament, és capaç de reduir fins a 1.000 vegades la capacitat d'infecció de la SARS-CoV-2 en un experiment dut a terme en cèl·lules cultivades al laboratori. Prèviament s'havia apuntat als col·lutoris com a eina útil per frenar la transmissió gràcies a la seva capacitat antisèptica, però ara s'assenyala directament aquest component, el CPC. De moment, l'efecte antiviral s'ha demostrat en aquests estudis preclínics i el següent pas és fer-ho en un assaig d'eficàcia en humans.

L'assaig el liderarà la Fundació Lluita contra la Sida i ñes Malalties infeccioses (FLS). Des IrsiCaixa apunten que demostrar l'efecte antiviral en humans serà "clau" per ajudar a reduir la transmissió del coronavirus, ja que els col·lutoris són econòmics, fàcilment distribuïbles i emmagatzemables. "Els resultats que hem obtingut són prometedors. Que un col·lutori amb CPC sigui capaç de reduir tant la capacitat d'infecció de la SARS-CoV-2 és una molt bona notícia", destaca el director d'IrsiCaixa, Bonaventura Clotet.

Segons Joan Gispert, director d'R + D + I en Dentaid, s'està treballant en uns col·lutoris que podrien ser una eina potencial de prevenció de la transmissió.

Desestabilització de virus

La membrana és un element imprescindible per als virus a l'hora de reconèixer les cèl·lules i infectar-les. En l'estudi preclínic s'ha demostrat que la membrana es desestabilitza en contacte amb el CPC i la SARS-CoV-2 és incapaç d'infectar.

Per comprovar-ho, el personal investigador ha posat en contacte durant dos minuts virus aïllats de pacients amb covid-19, amb el col·lutori que conté CPC. Així, han pogut observar que la capacitat d'infecció de la SARS-CoV-2 després d'haver estat en contacte amb el col·lutori es redueix fins a 1.000 vegades en cultius cel·lulars.

La coordinadora de l'estudi i investigadora principal d'IrsiCaixa, Núria Izquierdo-Useros, explica que s'ha pogut concloure que és el component CPC el que realment té un efecte antiviral perquè en el mateix experiment amb col·lutoris sense aquest component químic el virus segueix tenint una alta capacitat d'infectar.

"Tenint en compte que en l'experiment hem fet servir una quantitat de virus més elevada que la que es troba a la cavitat bucal de les persones infectades, i una quantitat menor de col·lutori de la que sol utilitzar la gent, aquests resultats són molt esperançadors", afirma la investigadora.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
L'últim El més llegit