04 de febrer de 2021
04.02.2021
Diari de Girona

Confirmen el paper del receptor NOR-1 en l'avanç de l'aneurisma aòrtic abdominal

03.02.2021 | 23:49
Confirmen el paper del receptor NOR-1 en l'avanç de l'aneurisma aòrtic abdominal

Els instituts de recerques biomèdiques de Barcelona (IIBB-CSIC) i Sant Pau (IBB Sant Pau) han confirmat la contribució del receptor NOR-1 en l'avanç de l'aneurisma aòrtic abdominal (AAA) gràcies a la creació de models de ratolí transgènics.

Aquest estudi, publicat a la revista Hypertension i en el qual també participen investigadors del Centre de Recerca Biomèdica en Xarxa de Malalties Cardiovasculars (Cibercv), obre una nova via per avançar en la comprensió de la malaltia i el seu tractament.

En un comunicat, la investigadora de l'IIB Sant Pau i colíder de l'estudi, Cristina Rodríguez, va assenyalar que la sobreexpressió de NOR-1 en ratolins transgènics provoca la formació d'aneurismes greus. El desenvolupament de models d'animals en els quals estudiar la formació de la malaltia permet entendre la patologia, atès que fins al moment cap tractament farmacològic ha limitat el creixement o el risc del trencament de l'aneurisma.

En aquest sentit, els investigadors han desenvolupat dos models de ratolí transgènics que sobreexpressen NOR-1 humà a l'aorta, en els quals han confirmat que l'augment de l'expressió d'aquest receptor condueix a la modulació de múltiples gens i processos biològics associats amb la malaltia.

«En els teixits vasculars, NOR-1 sol ser-hi present en nivells baixos, però la seva sobreexpressió pot ser induïda per múltiples senyals i modula gens involucrats en la inflamació, l'estrès oxidatiu i el remodelat de la matriu extracel·lular», va explicar el responsable de l'esmentat estudi i investigador de l'IIBB-CSIC, José Martínez.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook