Espanya acollirà un assaig clínic en fase 1 de la vacuna de proteïna haptenitzada per al càncer d'ovaris en estat avançat com a resultat de l'acord de col·laboració entre la farmacèutica catalana Procare Health Iberia i la companyia de biotecnologia BioVaxys Technology Corp.

L'acord forma part dels termes de col·laboració entre les dues empreses per desenvolupar i comercialitzar de manera conjunta les vacunes per als càncers d'ovaris, de coll uterí i del papil·loma humà (VPH).

La canadenca BioVaxys s'encarregarà de la tecnologia central i la producció de les vacunes, mentre que Procare Health durà a terme la gestió de recerca clínica, la planificació regulatòria i coordinarà la implicació dels especialistes.

Segons van destacar ambdues companyies en un comunicat, en estudis clínics de fase 1 i fase 2, la plataforma de cèl·lules haptenitzades de BioVaxys va mostrar «uns resultats clínics prometedors».

La plataforma mostra que la modificació de proteïnes amb substàncies químiques simples, anomenades haptenos, les fa més visibles per al sistema immunitari. L'haptenització ensenya el sistema del pacient a reconèixer i fer més visibles les proteïnes com a cossos estranys, estimulant així una resposta immunitària.

«Esperem utilitzar la nostra tecnologia patentada de bovines haptenitzades per abordar les deficiències urgents i importants del mercat en el sector de la salut femenina», va explicar el CEO de BioVaxys, James Passin.

«Nova esperança»

En aquesta línia, el CEO de Procare Health, Yann Gaslain, va assenyalar que «aquesta col·laboració ofereix una nova esperança en el sector del càncer ginecològic, creiem que la nova tecnologia de cèl·lules haptenitzades pot oferir una resposta vàlida a aquesta necessitat terapèutica no coberta i probablement ajudarà a donar resposta al càncer d'ovaris i de coll uterí».

La sinergia d'ambdues companyies també tindrà com a resultat el desenvolupament conjunt de vacunes terapèutiques per a altres tipus de càncer.

L'acord de col·laboració també recull el dret per a la comercialització per part de BioVaxys de Papilocare, el primer i únic producte a nivell mundial que preveu i tracta les lesions del coll uterí derivades del VPH.