Un estudi, en què han participat investigadors del Centre Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) i que ha estat publicat al Journal of Clinical Medicine, ha evidenciat que l'exposició a la pols de Sàhara augmenta el risc de mortalitat cardiovascular. L'estudi ha estat dut a terme per un equip multidisciplinari de cardiòlegs, bioquímics i físics de l'atmosfera, liderat pel Servei de Cardiologia de l'Hospital Universitari de Canàries, amb participació del Consell Superior d'Investigacions Científiques, l'Hospital Universitari Central d'Astúries i la Universitat de La Laguna.

El treball es basa en una revisió sistemàtica d'estudis previs realitzats a Àsia, Europa, Orient Mitjà i Nord d'Àfrica, i en l'anàlisi estadística dels resultats obtinguts en els mateixos. Es tracta del primer meta-anàlisi sobre l'impacte de la pols desèrtica en la malaltia cardiovascular.

«Avaluem l'impacte de la pols en la mortalitat cardiovascular, en la síndrome coronària aguda i en la insuficiència cardíaca, englobant un total de 700 mil esdeveniments cardiovasculars», va explicar el cap de l'Estació Experimental de Zones Àrides (EEZA), institut d'investigació del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) a Almeria, Sergio Rodríguez. A diferència d'altres estudis, va afirmar, aquesta metodologia és la primera vegada que es realitza sobre l'impacte de la pols en la salut cardiovascular.