La Universitat de Barcelona (UB), amb el suport de les farmacèutiques Roche i Novartis, ha creat la nova Càtedra d'Innovació en Oncologia de Precisió, que estarà dirigida pel professor i cap del Servei d'Oncologia Mèdica de l'Hospital Clínic, Aleix Prat. La universitat va presentar fa uns dies la càtedra al Paranimf de la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut en un acte presidit pel rector Joan Guàrdia, qui va destacar que «les càtedres són una eina per apropar la Universitat a la societat».

L'aplicació de la medicina de precisió a l'oncologia permet que les decisions respecte al diagnòstic, tractament i realització d'assajos clínics i recerca es basin en les característiques genòmiques del pacient, per a un tractament més personalitzat. «Cada vegada és més important que els especialistes que diagnostiquen i tracten el càncer tinguin un coneixement més ampli de la biologia molecular, la genètica i la genòmica», va assegurar Prat.

D'altra banda, la directora del Departament Mèdic de Roche Farma Espanya, Beatriz Pérez, va explicar que en un any, l'empresa «dedica gairebé 140 milions d'euros a I+D+i, 65 dels quals van a la investigació en àrees com l'oncohematologia, la immunoteràpia, les neurociències i malalties rares». El 2020, la companyia va impulsar a Espanya 297 assajos clínics amb 72 molècules en què van participar 12.000 pacients.