El grup de recerca en Neurobiologia de l'Activitat Física de la Universitat de Múrcia (UMU) està duent a terme un estudi amb rates per explorar les connexions neuronals que s'activen durant l'activitat física en adolescents, segons va informar la institució universitària. El professor de la UMU i cap del grup de recerca José Luis Ferrán va explicar que els canvis que es produeixen en l'escorça cerebral d'aquest tipus de rosegadors poden ser similars als que tenen lloc en humans durant l'adolescència.

Els investigadors de la universitat pública han centrat el seu estudi en la funció de la dopamina en la millora de la capacitat física, que, segons Ferran, pot ser «l'indicador adequat» per mesurar l'estat de salut i físic d'una persona.

Una de les funcions del sistema dopaminèrgic és la regulació del moviment mitjançant l'activació de receptors neuronals, coneguts com a D1 i D2, de manera que el grup de recerca ha analitzat el paper que aquests ocupen en la modulació de la capacitat d'exercici físic suportat en rosegadors, i ha traslladat els resultats a adolescents.

El grup de recerca liderat per Ferran, i que desenvolupa els seus estudis en col·laboració amb l'Institut Murcià d'Investigació Biosanitària (IMIB), ha descobert que la resposta locomotora dels rosegadors disminueix dràsticament en bloquejar D1 i D2, cosa que evidencia la gran influència de la dopamina en la capacitat física. Des de la UMU van recordar que l'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha assenyalat en la seva última guia de 2020 que l'exercici i la salut pública estan estretament relacionats.