Amb l'arribada de la primavera moltes persones al·lèrgiques comencen el seu particular viacrucis d'esternuts, picors d'ulls, i mucositat. Molts altres, poden experimentar el seu debut en l'al·lèrgia als pòl·lens.

Però enguany, enmig d'una pandèmia i l'arribada, amb tota probabilitat, d'una quarta onada de contagis, els símptomes al·lèrgics poden convertir-se en un maldecap en confondre'ls amb símptomes més típics del coronavirus.

Si a això li sumem que el temps és molt canviant, matins amb glaçades i tardes de gairebé estiu, els catarros també poden convertir-se en motiu de preocupació.

Així que, com diferenciar els símptomes de l'al·lèrgia, el catarro i la Covid-19? Perquè des de la Societat Espanyola d'Al·lergologia ens donen algunes claus per poder entendre què ens està passant. La qüestió radica a distingir els símptomes de cada patologia i com evoluciona.

Al·lèrgia

  • Una de les manifestacions més habituals de l'al·lèrgia és la rinitis al·lèrgica, que produeix, fonamentalment, picor nasal, moltes vegades picor d'ulls també, esternuts repetits, destil·lació nasal aquosa i congestió nasal més o menys brusca.
  • La distinció d'una altra patologia és més senzilla en el cas que siguem conscients que patim algun tipus d'al·lèrgia, sobretot si és deguda a pòl·lens. Si no ho tenim clar, podem sospitar que és al·lèrgia si els símptomes s'empitjoren quan el pacient està a l'aire lliure i milloren notablement quan està en llocs tancats.
  • A més, els símptomes de la rinitis al·lèrgica solen alleujar-se amb una certa rapidesa després de la presa d'antihistamínics tòpics o orals.
  • És gairebé segur que el pacient no tindrà febre, tret que la rinitis es compliqui amb una sinusitis aguda.

En forma d'asma

  • En el cas que l'al·lèrgia es mostri en forma d'asma, alguns símptomes aïllats poden ser la tos seca i la dificultat per respirar. Tots dos poden confondre's amb els símptomes inicials de la infecció per coronavirus, però cal recordar que l'asma tampoc acostuma a produir febre.
  • Igual que passa amb la rinitis, podem assegurar que es tracta d'al·lèrgia quan l'asma remet en usar tractaments broncodilatadors de rescat. (salbutamol o terbutalina).

Catarro

  • Els símptomes poden iniciar-se com els d'una rinitis: amb congestió nasal, secreció nasal i, a vegades, esternuts. En general van augmentant en intensitat en l'espai d'1 a 3 dies, i el moc evoluciona a espès, verdós-groguenc. El més normal en aquest cas és que els símptomes vagin remetent a poc a poc durant els següents 3 o 4 dies. Això significa que en qüestió d'una setmana estaríem recuperats del catarro, si no es compliqués amb una sinusitis.
  • Si no és un catarro intens no acostuma a haver-hi febre alta. Pot aparèixer febrícula i acompanyar-se d'una mica de malestar general.

Coronavirus

  • Les dades han demostrat que la simptomatologia pot ser lleu (similar al d'un catarro lleu). Però el més habitual és que els símptomes se semblin més als de la grip: febre de moderada a intensa, malestar general i cansament, tos seca, encara que poden aparèixer flegmes, i dificultat per a respirar.
  • Els símptomes són progressius, i des de l'inici de la seva presentació ja sol associar-se la sensació de malestar general, com quan comencem amb una grip.
  • En qualsevol cas, davant qualsevol símptoma que ens faci sospitar el millor és reforçar les mesures de prevenció i acudir al nostre metge de capçalera per descartar una infecció per coronavirus. Però fer-ho, clar, amb les precaucions necessàries.

Finalment, els experts en al·lergologia volen deixar clares algunes qüestions per a aquells pacients amb al·lèrgia.

  • Els pacients amb al·lèrgia al pol·len no són més propensos d'infectar-se pel SARS-COV-2. Cap estudi dels realitzats durant aquest llarg any de pandèmia ha pogut concloure que les persones al·lèrgiques siguin més susceptibles a l'hora d'infectar-se per coronavirus.
  • En cas de contagi, la seva al·lèrgia no influirà en el fet que la Covid-19 evolucioni a estadis més greus de la malaltia. Això és igual per a les persones que pateixen asma.