L'incompliment de les recomanacions de l'OMS en contaminació atmosfèrica, soroll, calor i accés a espais verds s'associa amb 1.037 morts prematures anuals a la ciutat de Barcelona i amb 902 a Madrid, el 7% i el 3% del total de mortalitat, respectivament.

Així ho conclou un nou estudi de l'Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal), centre impulsat per la Fundació La Caixa, el primer a estimar la mortalitat prematura i la distribució per nivells socioeconòmics de múltiples exposicions ambientals relacionades amb la planificació urbana i el transport en ambdues ciutats. Segons l'estudi de l'ISGlobal, Madrid i Barcelona són dos de les urbs més poblades d'Europa i de les que presenten més desigualtats socioeconòmiques entre els seus habitants.

El nou estudi, que publica la revista Environmental Research, ha estimat l'impacte de la contaminació atmosfèrica -partícules fines (PM2,5) i diòxid de nitrogen (NO2)-, calor, soroll de trànsit i falta d'espais verds en els residents de més de 20 anys de Barcelona i Madrid, ciutats amb planificacions urbanes diferents.

Els investigadors es van proposar «identificar els grups de població que estan més exposats i són més vulnerables a l'efecte de la mala planificació urbana i de transport».