Investigadors de l'Institut de Biomedicina i Biotecnologia de Cantàbria (Ibbtec) i de l'Hospital de Valdecilla han descobert una mutació associada a càncers de pulmó més agressius, cosa que ajudaria a triar un tractament més adaptat al pacient en funció del cas que mostri. El càncer de pulmó és la primera causa de mort per aquesta malaltia i té una de les taxes de supervivència més baixes, com assenyala el grup de recerca que dirigeix Ignacio Varela a l'Ibbtec, centre mixt de recerca entre el Consell Superior d'Investigacions Científiques i la Universitat de Cantàbria.

Amb l'objectiu de conèixer el mecanisme que produeix aquesta malaltia, en els últims anys s'han desenvolupat nombrosos experiments de seqüenciació que han permès conèixer que els complexos remodeladors de la cromatina estan «freqüentment alterats en el càncer», va assenyalar l'investigador.

La Universitat de Cantàbria va destacar en un comunicat que aquest treball, que acaba de publicar la revista Oncogene, recull que prop d'un 20 per cent dels tumors de pulmó perden l'expressió de ARID2, que és una subunitat del complex remodelador de la cromatina SWI/SNF. «És a dir, aquest gen està mutat més freqüentment que en altres estudis», va assenyalar la investigadora Beatriz Monterde.

Els models cel·lulars recreats pels investigadors en aquest treball mostren així un increment de la proliferació i les capacitats d'invasió i metàstasi de les cèl·lules quan es perd l'expressió de ARID2, el que porta a pensar que té un paper de supressor tumoral en el càncer de pulmó, va afegir Monterde.