Abril és mes de pluges i comencen a pujar les temperatures. Tots dos factors són el còctel ideal perquè apareguin els mosquits, aquests molestos insectes que ens vampiritzen a les nits estiuenques.

L'habitual és usar insecticides i productes químics per acabar amb ells i evitar les molestes picades que provoquen, però hi ha qui prefereix les solucions naturals.

I sense que siguin la panacea, hi ha cinc plantes que poden ajudar a mantenir els mosquits a ratlla:

Citronel·la

De la família de les gramínies, la citronel·la és una planta oriünda de l'Índia, que pot arribar a una alçada d'1,5 metres. Té gran capacitat d'adaptació a l'ambient i no requereix grans cures ni condicions molt especials, encara que no suporta bé l'excés d'humitat. L'olor de la citronel·la emmascara altres olors que són atractius per als insectes - tant mosquits com mosques o vespes - i eviten que s'apropin.

Espígol o lavanda

De la família de les lamiàcies, és originària de la Mediterrània occidental. De fet, a l'antiga Grècia ja es feia servir amb fins curatius, aromàtics i relaxants. Aconsegueix una alçada de 60 cm. aproximadament i té una gran capacitat d'adaptació ja que es cull en llocs tan dispars com França, Espanya, Bulgària, Argentina, Japó o l'Índia. Gràcies a la seva intensa i penetrant olor, repel·leix arnes, puces, mosques i mosquits.

Romaní

Pertanyent a la família lamiàcia i nativa de la regió mediterrània, la planta del romaní és també, com l'espígol, una vella coneguda dels antics grecs i romans. Pot arribar a assolir una alçada de fins a tres metres i repel·leix els mosquits i una àmplia varietat d'insectes nocius per als cultius.

Alfàbrega

Herba aromàtica anual de la família de les lamiàcies nativa de les regions tropicals d'Àfrica central i el sud-est asiàtic. Aconsegueix entre 30 i 45 centímetres i, a l'igual, que passa amb la citronel·la, la intensa olor que desprèn és el que fa de barrera natural perquè mosques i mosquits evitin acostar-se a aquesta herba.

Piretre

De la família de les asteràcies i nativa de Dalmàcia (Croàcia), les flors piretrines són semblants a les margarides, amb vistoses flors blanques, roses o vermelles, i arriben a una alçada de 60 cm. Són molt efectives contra una àmplia gamma d'insectes, entre ells, els mosquits, i el principal avantatge és la seva baixa toxicitat per als animals de sang calenta, incloent-hi a l'home. Les piretrines ataquen el sistema nerviós de tots els insectes, i inhibeixen a les femelles de mosquits de picar. Quan no estan presents en quantitats fatals per als insectes segueixen funcionant com a repel·lent contra ells.

Cal tenir en compte, però, la quantitat de "monoterpens [compostos aromàtics que es troben les plantes] - que alliberen i l'espai", apunta el doctor Sergi Munné-Bosch, catedràtic del Departament de Biologia Evolutiva, Ecologia i Ciències Ambientals de la Universitat de Barcelona. És a dir, especifica, "no es pot pretendre posar un ramell de lavanda a una habitació i que el mosquit no ens piqui, perquè el que farà és esquivar el manat i picar-nos igual", assenyala.

Munné-Bosch concreta que la concentració i l'espai en què se situï la planta té molt a veure i que, per descomptat, és "molt més efectiu posar-se directament el repel·lent a la pell".