Catalunya compta, des de fa 25 anys, amb un model d'assistència i trasllat de pacients neonatals i pediàtrics únic a Espanya, coordinat pel Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM). Durant aquests 25 anys, el SEM pediàtric ha atès més de 30.000 infants, quelcom que suposa prop de 1.200 assistències per any, de les quals un 45% són pacients nounats.

En aquest primer quart de segle, els trasllats entre centres hospitalaris representen el 95% dels incidents i, puntualment, realitzen assistències primàries al carrer, centres sanitaris o domicilis. La major part dels serveis es duen a terme a Catalunya, però també es realitzen una mitjana de 50 trasllats anuals d'infants andorrans a hospitals catalans gràcies al conveni que es va signar entre Catalunya i el Principat d'Andorra.

El SEM pediàtric és un recurs assistencial format per equips de professionals especialitzats i unitats amb la tecnologia més puntera, amb la capacitat d'estabilitzar i traslladar pacients crítics des de qualsevol punt del territori català i d'Andorra.

En aquest sentit, l'equip està format per més de 60 professionals entre personal mèdic especialitzat en pediatria, infermeres que han rebut formació en pacient crític pediàtric i neonatal i tècnics en emergències sanitàries especialitzats en l'àmbit de la pediatria que hi actuen 24 hores al dia i 365 dies l'any. Mantenir aquest nivell d'excel·lència exigeix que tots els professionals que formen part dels dispositius rebin una formació i entrenament continuats durant l'any en tècniques i protocols assistencials i de treball en equip.

Dues ambulàncies de suport vital avançat, una situada a l'Hospital de la Vall d'Hebron i l'altra a l'Hospital Sant Joan de Déu, es troben a disposició de la ciutadania 24 hores al dia, 365 dies a l'any. Durant el període de bronquiolitis (de desembre a març) s'hi afegeix una tercera ambulància que es troba operativa les 24 hores durant quatre mesos.

A més, l'helicòpter medicalitzat del SEM compta també amb professionals especialitzats en l'àmbit de la pediatria de l'Hospital Sant Pau i la Santa Creu i l'Hospital del Parc Taulí, i esdevé el darrer recurs del SEM pediàtric. Aquest servei permet acostar especialistes en patologia crítica en un termini molt curt de temps a zones que no disposen dels recursos tècnics i humans necessaris per al tractament d'aquests infants.

«Tant les unitats terrestres com l'helicòpter són veritables UCI mòbils preparades per atendre, estabilitzar i traslladar els pacients més crítics. Van equipades amb material electromèdic d'última generació, i incubadora o llitera elèctrica, segons l'edat de l'infant», explica Jesús Cabañas, que és responsable dels serveis Especialitzats i Extraordinaris del SEM.