L'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) ha fet retirar unes populars mascaretes amb grafè: "l'ús d'aquest material, que s'ha fet famós per les seves propietats, pot comportar riscos. El problema està en la possible toxicitat pulmonar de les nanopartícules".

"La retirada preventiva per part de les autoritats sanitàries del Canadà de les mascaretes que contenen grafè ha disparat les alarmes sobre aquests productes, davant el risc potencial de la inhalació de nanopartícules d'aquest material. Per això, basant-se en el principi de precaució, les autoritats canadenques han retirat aquestes mascaretes del mercat fins que no comptin amb una avaluació de la seva seguretat. A Espanya, l'Associació Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris ha emès ja una recomanació similar", expliquen des de l'OCU.

"Després de l'alerta canadenca, els primers moviments a Espanya es van produir de la mà d'algunes Comunitats Autònomes. El Govern basc va retirar per aquest motiu dues mascaretes del fabricant Shandong Shenquan. Altres comunitats, com Castella i Lleó, van seguir els seus passos. Les mascaretes afectades són: Una mascareta quirúrgica d'un sol ús IIR de grafè i biomassa, distribuïda per Amevisa S.A.O. Una màscara FFP2, Healfiber, distribuïda per Iturri S. a. Aquestes mascaretes es destinaven sobretot al seu ús per professionals. De fet, s'havien repartit a forces de seguretat, docents, sanitaris... Posteriorment, l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS) emetia un comunicat en el qual anunciava el cessament voluntari de comercialització d'aquestes mateixes mascaretes quirúrgiques IIR amb grafè de biomassa de Shandong Shenquan, en detectar que efectivament s'estaven comercialitzant a Espanya".

Què és el grafè?

Des de l'OCU expliquen que el grafè és un tipus de material a base de carboni que té moltes aplicacions noves i al qual diverses recerques atribueixen un efecte barrera contra els virus, per la qual cosa pot ser útil per a elaborar mascaretes. No obstant això, ha d'investigar-se si el seu ús és segur, perquè preocupa que la inhalació de nanopartícules de grafè pogués ser perjudicial per als pulmons.