La meditació és una tècnica mil·lenària que compta amb molts seguidors en l'actualitat i que ajuda a controlar l'estrès, empatitzar amb els altres i en general a millorar la nostra qualitat de vida. Són molts per tant els seus beneficis i no sols en l'àmbit mental, ja que també milloren el nostre benestar físic tals com el sistema immunitari, corregir la nostra postura i aprendre a tolerar més el dolor.

Malgrat la seva aparença simple, no és fàcil, ja que requereix molta pràctica per arribar al punt de concentració necessari, sobretot al principi, per la qual cosa uns consells bàsics poden ser-nos de gran ajuda.

  1. El primer que cal fer abans de començar amb la meditació és informar-nos de les diferents tècniques que existeixen i triar la que més s'adapti a les nostres possibilitats i necessitats.
  2. Quan ja tenim clar quin tipus de meditació seguir, el segon pas serà vestir-nos còmodament. Per això, ens traurem les sabates i ens posarem roba còmode. Tampoc oblidarem desprendre'ns de rellotges, mòbils o qualsevol altre objecte que pugui desconcentrar-nos.
  3. Triarem un escenari tranquil, retirat, lliure de sorolls i on ens assegurarem no ser interromputs.
  4. Adoptarem la postura correcta. És fonamental una bona postura per meditar, perquè gràcies a ella controlarem la respiració i donarem estabilitat al cos i també a la ment. Hi ha postures zen específiques per a la meditació com són el lotus, mig lotus, quart de lotus i seiza. No obstant això, almenys al principi, el que hem d'aconseguir és sentir-nos còmodes, que l'esquena estigui recta i les espatlles i braços relaxats, per la qual cosa poden acceptar-se altres opcions com mantenir-nos de genolls o fins i tot estirats, però sempre mantenint les anteriors pautes.
  5. Asseure's sobre una bona base: existeixen coixins especials (els anomenats Zafu) o també els bancs de meditació: ambdós dos ideals per aconseguir corregir la postura.
  6. Concentrar-se sobre un objecte o sobre la mateixa respiració.
  7. Augmentar el temps de concentració progressivament. Primer comença amb uns pocs minuts al dia amb l’objectiu d’arribar a aconseguir uns 20 o 30 minuts. I això sí, incorporar-ho a la nostra rutina diària. És preferible meditar una mica cada dia, que no molt temps només un dia a la setmana.
  8. Finalment, tria un mantra. És a dir, una frase o paraula que t'acompanyarà durant el procés de meditació i que t'aniràs repetint contínuament. El més utilitzat és el OM.