Actualment, un dels principals reptes de la investigació oncològica és trobar tractaments efectius que comportin menys efectes secundaris que la quimioteràpia, el que milloraria la qualitat de vida de les persones amb càncer. En aquest sentit, l’assaig PHERGain ha demostrat que una part important de pacients amb càncer de mama en estadi primerenc podrien arribar a prescindir de la quimioteràpia sense que això repercuteixi negativament en el seu pronòstic.

Aquest estudi, impulsat i dissenyat per Medsir, ha comptat amb el lideratge científic dels doctors Antonio Llombart, cap de servei d’Oncologia Mèdica de l’Hospital Arnau de Vilanova de València, i Javier Cortés, cap del programa de càncer de mama de l’International Breast Cancer Centre de Barcelona.

L’estudi PHERGain és el primer que es realitza sota l’anomenada estratègia de desescalada terapèutica en pacients amb càncer de mama local del subtipus HER-2 positiu. Aquest abordatge consisteix a adaptar gradualment el tractament de cada pacient en funció de la resposta terapèutica observada inicialment. Els resultats preliminars d’aquest estudi es van presentar al maig de 2020 al 56è Congrés de l’American Society of Clinical Oncology (Asco). Els resultats corresponents a un dels dos objectius principals s’acaben de publicar a la revista The Lancet Oncology.

En l’estudi PHERGain han participat un total de 356 pacients de 45 centres ubicats a set països europeus. Els pacients eren candidats a una operació quirúrgica per eliminar el tumor, i es va estudiar l’efecte del tractament rebut abans i després de la cirurgia.