Un equip d’investigació de les universitats de Sevilla, Màlaga, l’Autònoma de Barcelona i els centres Ciberned i Icrea ha determinat que la causa que unes cèl·lules nervioses anomenades astròcits no realitzin correctament les seves funcions a l’Alzheimer és la proteïna anomenada beta amiloide o Abeta.

Segons va assenyalar la Fundació Descubre en un comunicat, el treball permet conèixer millor la malaltia, orientar una nova diana terapèutica i així poder evitar la degeneració d’aquestes cèl·lules. Així, detalla que quan els astròcits descobreixen l’acumulació de les proteïnes Abeta en les plaques senils reaccionen per intentar protegir la resta de cèl·lules.

Els astròcits són cèl·lules que compleixen una variada funcionalitat dins del sistema nerviós: aporten estructura, nutrients i protecció a les neurones, eliminen productes de rebuig i agents patògens, i participen en la sinapsis o transmissió d’impulsos nerviosos, entre d’altres. També són responsables de l’eliminació de les cèl·lules que moren al cervell mitjançant un procés conegut com a fagocitosi, defensant així l’organisme.