Un estudi de l'Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal) elaborat amb dades de més de 70.000 nens europeus ha relacionat el consum de paracetamol durant l'embaràs amb trastorns per dèficit d'atenció i hiperactivitat (TDAH) i trastorns de l'espectre autista (TEA) dels menors.

La recerca, que publica avui la revista 'European Journal of Epidemiology', liderada per l'Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal), centre impulsat per la Fundació La Caixa, ha analitzat 73.881 nenes i nens de sis cohorts europees dels quals es disposa de dades sobre la seva exposició prenatal o posnatal al paracetamol i d'almenys un resultat sobre símptomes de TEA o TDAH.

Depenent de la cohort, entre el 14% i el 56% de les mares d'aquests nens i nenes van informar que havien pres paracetamol mentre estaven embarassades.

Els resultats revelen que els nens i nenes que havien estat exposats al paracetamol abans de néixer mostraven una major probabilitat de desenvolupar posteriorment símptomes de trastorns de l'espectre autista i trastorns per dèficit d'atenció que els no exposats (un 19% i un 21% més, respectivament).

"Les nostres dades són consistents amb el que indicaven treballs previs. Així mateix, veiem que l'exposició prenatal al paracetamol afecta de forma similar nens i nenes, ja que pràcticament no observem diferències", ha explicat la investigadora de l'ISGlobal Sílvia Alemany, primera autora de l'estudi.

Per la seva banda, Jordi Sunyer, també investigador d'ISGlobal, ha reconegut que els resultats de l'estudi aborden part de les febleses dels metaanàlisis previs.

"Tenint en compte totes les evidències sobre l'ús del paracetamol i el desenvolupament neurològic, estem d'acord amb les recomanacions que indiquen que, si bé el paracetamol no ha de suprimir-se en dones embarassades ni en la infància, sí que ha d'usar-se solament quan sigui necessari", ha puntualitzat Sunyer.

Segons ha informat l'ISGlobal en un comunicat, es calcula que entre el 46% i el 56% de les dones embarassades dels països desenvolupats recorre en algun moment de la gestació al paracetamol, que està considerat l'analgèsic i antipirètic més segur en aquest període i en la infància.

No obstant això, alguns estudis han començat a relacionar l'exposició prenatal al paracetamol amb un pitjor rendiment cognitiu, més problemes de comportament, TEA i símptomes de TDAH.

Segons Alemany, "són estudis criticats per la seva heterogeneïtat, de manera que en aquesta ocasió s'ha fet un esforç per harmonitzar la manera en què s'han avaluat o definit els símptomes de TDAH i TEA, així com què significa estar exposat al paracetamol".

"La mostra és àmplia i analitza de forma conjunta cohorts de diferents països europeus (Regne Unit, Dinamarca, Països Baixos, Itàlia, Grècia i Espanya). En totes les cohorts estudiades el criteri ha estat el mateix, de manera que hem reduït l'heterogeneïtat de criteris que afectaven estudis previs", ha subratllat la investigadora.

L'estudi també va analitzar l'exposició infantil postnatal al paracetamol, sense que en aquest cas s'observés associació entre el paracetamol pres en la infància i els símptomes de TEA.

Malgrat això, els científics de l'ISGlobal recomanen seguir investigant, donada l'heterogeneïtat de l'exposició en les diverses cohorts estudiades, que va oscil·lar entre el 6% i el 92,8%.

Les sis cohorts en les quals es basa l'estudi són: Avon Longitudinal Study of Parents and Children (ALSPAC); DNBC; Gen i Medi Ambient: un Estudi Prospectiu sobre la Infància a Itàlia (GASPII); Generation R Study INMA (incloses les quatre subcohorts); Cohort Materno-Infantil de Creta (RHEA).