Un de cada quatre nens d'entre 3 i 10 anys consumeix begudes energètiques, la prevalença entre els adults és del 30% i entre els adolescents augmenta fins al 62%, per això, el ministre de Consum, Alberto Garzón, ha plantejat la regularització d'aquests productes que poden suposar un "risc" per a la salut.

Garzón ho ha dit durant la presentació d'una enquesta elaborada pel comitè científic de l'Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (Aesan) sobre els riscos associats al consum de begudes energètiques, que ha experimentat un creixement "molt important".

Segons l'estudi, una persona que prengui més d'1,4 mil·ligrams de cafeïna per quilo de pes al dia pot patir insomni, però si el consum augmenta als 3 mil·ligrams pot comportar riscos cardiovasculars i hematològics, entre altres.

Segons Consum, els envasos més habituals de begudes energètiques contenen 32 mil·ligrams de cafeïna per cada 100 mil·lilitres, tenint en compte que hi ha envasos també de 300 i 500 mil·lilitres.

El ministre ha aportat algunes dades "preocupants" respecte a la prevalença de consum d'aquesta mena de begudes, que en els adults és del 31%, un percentatge "molt elevat", però, a més, entre els adolescents d'entre 10 i 18 anys, la xifra ascendeix al 62% i en els nens d'entre 3 i 10 anys és del 26%.

"Això vol dir que un de cada quatre nens consumeix begudes energètiques, estem parlant d'edats que no haurien de tenir accés a aquesta mena de productes per la seva naturalesa i composició", ha advertit Garzón.

"Parlem d'una mena de consum que es fa amb desconeixement dels components i característiques del producte i se solen equiparar a un refresc normal", ha dit el ministre, qui ha aclarit que tots dos tipus de productes són diferents, amb el que cal explicar els riscos d'un consum no moderat.

L'Administració, ha dit Garzón, ha de ser capaç de saber traslladar això, "naturalment de complicitat amb tot l'ecosistema industrial" i amb els productors, que han de transmetre aquests riscos i els components del producte perquè aquesta informació arribi als consumidors.

Quantes dosis són les recomanades?

Garzón ha dit que té l'obligació d'escoltar la comunitat científica i aprendre d'ells i de l'evidència, de manera que "es pugui posar en marxa juntament amb altres actors mesures que permetin regular aquest sector en particular", que avui dia manca d'ella.

Ha incidit en què el fet que aquestes begudes estiguin equiparades als refrescos "retroalimenta aquesta confusió que existeix en el consumidor".

Així, Consum posarà en marxa un grup de treball amb agents institucionals, societat civil i experts per a abordar les mesures que comencen a prendre amb aquest "mercat que està en auge".

De fet, les recomanacions de l'informe presentat aquest dilluns per Consum van en aquesta línia, tal com ha explicat la coordinadora i autora del document, Carmen Rubio.

Entre altres coses, incideix en què el terme beguda energètica no està recollit a la legislació, amb el que recomana avançar en què s'inclogui la seva definició, els ingredients que poden contenir, la seva concentració màxima i possibles combinacions.

A més, recomana unes dosis màximes concretes de consum en funció del pes de la persona, i en el cas dels quals pesin menys de 50 quilos, aconsella evitar la seva ingesta si conté més de 32 mil·ligrams per 100 mil·lilitres per a evitar alteracions del somni.

Suggereix que es verifiqui que l'etiquetatge de les begudes energètiques recull la quantitat de cafeïna procedent de tots els seus ingredients i valorar, "tal com han fet alguns països, la regulació del contingut màxim" d'aquesta substància en aquests productes.

L'informe també alerta d'altres components amb principis d'actius naturals com el ginseng o el gingko, amb ingesta contraindicada durant l'embaràs i la lactància. En el cas del ginseng també en la infància i adolescència.