Un projecte internacional coordinat per l'Hospital 12 de Octubre de Madrid ha creat "un anticòs humanitzat" capaç d'afavorir la resposta del sistema immunitari enfront de cèl·lules cancerígenes per frenar el creixement dels tumors i eliminar reaccions adverses i la toxicitat dels tractaments convencionals. 

Aquest nou anticòs presenta una activitat antitumoral molt significativa i sense toxicitat o efectes secundaris en càncer colorectal, càncer de mama triple negatiu i càncer de pulmó de cèl·lules no petites, indica el 12 de Octubre en una nota de premsa.

Així, a diferència dels anticossos actuals, aquestes noves molècules denominades 'trimercossos' (trimerbodies) són capaces d'identificar un tumor i inhibir el seu creixement d'una manera més eficaç i menys tòxica.

El nou anticòs es caracteritza a més per estar ‘humanitzat’, és a dir, que estaria en condicions de ser utilitzat en assajos clínics en pacients oncològics sense generar efectes adversos, segons les conclusions de l'estudi, coordinat per la Unitat d'Immunologia del Càncer (Unica) de l'hospital.

L'estudi sobre el citat 'trimercòs', del tipus 4-1BB de EGFR, ha estat publicat a la revista científica Clinical Cancer Research.

Les proves en laboratori i posteriorment en ratolins, mitjançant la injecció dels anticossos humanitzats i cèl·lules tumorals, han demostrat que l'aplicació clínica d'aquesta mena d'immunoteràpia en pacients amb càncer podria generar una efectivitat molt superior i més segura a l'obtinguda pels tractaments actualment aprovats.

El projecte és fruit d'una col·laboració multicèntrica internacional en la qual també han participat grups de recerca oncològica de l'Hospital Porta de Ferro-Majadahonda, de la Universitat de Navarra, del CNIO, CIEMAT, CSIC, del centre de recerca CIC bioGUNE (Biscaia), la Universitat d'Aarhus (Dinamarca) i la companyia biotecnològica espanyola Leadartis.