FACUA-Consumidors en Acció ha accedit a un nou llistat de gelats de Nestlé el fabricant dels quals, Froneri, està instant els establiments a retirar-los per la contaminació amb el "cancerigen" òxid d'etilè.

Segons aquesta organització, ha estat un treballador el que ha facilitat les dades, mentre que el fabricant es nega a donar la llista completa.

La llista, rebuda el 5 d'agost per gasolineres Cepsa amb botigues Carrefour, inclou unitats pertanyents a 19 lots de varietats de Pirulo Mikolápiz, Extreme Vainilla, Extreme Tres Xocolates, Nuii Ametllat amb Vainilla de Java, Nuii Mascarpone amb Nabius Escandinaus, Bombó Nuii Coco i Mango de l'Índia, Gelat Chococlack i Bombó Milka.

El passat 26 de juliol, Facua va fer públic un llistat amb 46 varietats de gelats fabricats per Froneri que estaven sent retirats, de les marques Nestlé, Milka, Toblerone, Nuii, Oreo, Princesa, La Lechera i Smarties.

A aquests se sumen altres quatre varietats de gelats elaborats per Froneri per al Grup IFA (marca IFA Tries), dels quals l'associació va tenir coneixement per cartells col·locats a la cadena andalusa de supermercats MES, assegura en un comunicat.

Facua ha reclamat a Nestlé i Froneri que actuïn amb transparència i facin pública la llista completa de productes afectats, encara que sosté que fins avui continuen limitant-se a incloure en la seva pàgina web un avís per a comprovar si el lot del gelat adquirit pot estar contaminat.

Aquesta decisió - explica- els impossibilita conèixer si han consumit un producte amb la substància que està donant origen a la seva retirada si ja van tirar l'envàs.

L'associació ha instat l'Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (Aesan) del Ministeri de Consum al fet que publiqui la llista de gelats contaminats i considera "lamentable" que només hagi inclòs en el seu web sengles enllaços als continguts de les pàgines de Mars i Nestlé relatius a l'alerta.

Mentre Froneri es "nega" a facilitar el llistat complet de gelats que està retirant, Facua destaca que Mars és l'únic fabricant que ha fet pública la llista de productes retirats a Espanya.

La multinacional ha donat a conèixer en el seu web que es tracta de determinats gelats M&M's, Snickers i Twix, comercialitzats per Frigo.

Per això, l'organització de consumidors aconsella als usuaris que tinguin un dels productes afectats a les seves llars que s'abstinguin de consumir-los i procedeixin a retornar-los als establiments perquè els reemborsin els diners.

També insisteix en la necessitat que les comunitats autònomes vigilin els protocols de retirada i transparència cap als consumidors sobre els productes afectats.