L’Hospital Clínic Universitari (HCUV) de Valladolid i el Germans Trias de Badalona han aconseguit implantar amb èxit, al cor d’un pacient amb fatiga cardíaca, un sensor per monitoritzar el seu funcionament, prevenir desenllaços fatals, evitar ingressos i estalviar costos a la sanitat. El sistema permet el seguiment diari, a distància i en directe de la pressió cardíaca a l’aurícula esquerra del pacient, abans que una excessiva incidència derivi en un embassament de pulmons i augmenti el risc d’una aturada fatal.

De moment es tracta d’un xip informatiu, un petit ordinador inserit a través d’una vena inguinal del malalt, però en un futur no gaire llunyà tindrà també «una estratègia de tractament» mitjançant l’obertura d’una vàlvula de descàrrega entre les dues aurícules, encara en fase d’investigació.

«L’estudi previ ja es troba en marxa. Entre les dues aurícules s’introduirà una petita vàlvula que permetrà descarregar la pressió del costat dret i això no necessita tant temps. En detectar les pressions, la vàlvula s’obrirà només quan el pacient ho necessiti», va explicar el doctor Ignacio Amat.