Metges de l’Hospital Vall d’Hebron de Barcelona han extret i trasplantat, per primera vegada a Espanya, els dos pulmons d’un nadó donats en aturada cardíaca controlada, un procediment molt poc habitual a Europa del qual s’ha beneficiat un menor de dos anys que estava en llista d’espera de dos pulmons.

Aquest procediment consisteix que el donant és traslladat al quiròfan i s’espera que es produeixi l’asistòlia, és a dir, que el cor deixi de bategar, una tècnica que, segons van explicar els metges, ha permès salvar la vida d’un altre nadó amb una patologia terminal i que obre la porta a noves opcions en el trasplantament de pulmó pediàtric.

L’asistòlia controlada es practica en pacients sense esperança de vida que estan a l’espera que se’ls retiri el suport vital i, en aquesta situació, els òrgans estan millor preservats que en el cas de mort encefàlica o un altre tipus d’asistòlia que no sigui controlada.

La doctora del Servei de Cirurgia Toràcica i Trasplantament Pulmonar del Vall d’Hebron Laura Romero va explicar que és la primera vegada a Espanya que es duu a terme aquest procediment en nens i que la tècnica és la mateixa que en pacients adults.

«En nens és molt poc habitual perquè l’estructura i els teixits d’un nadó no són els mateixos que els d’un adult, i tampoc la resistència a la isquèmia, fase que passa entre el moment en què s’interromp la circulació de l’òrgan fins que es restitueix novament en el cos del receptor, cosa que complica el procediment», va explicar Romero.

«En asistòlia controlada, el donant es trasllada al quiròfan, se li retira el suport vital i s’espera que es produeixi l’asistòlia, és a dir, que el cor deixi de bategar», va detallar Romero, que va agrair la generositat de la família donant. Segons Romero, «l’opció en asistòlia controlada s’havia explorat poc, hi ha poc donant infantil, i aquesta intervenció obre un nou camp».

Quant a l’extracció, «en donants tan petits, no sabem quant de temps poden estar els teixits sense rebre oxigen, de manera que hem de fer la cirurgia de l’extracció dels pulmons el més ràpid possible», va especificar la doctora Irene Bello, també del mateix equip de cirurgia toràcica.

Els metges van destacar que en la intervenció quirúrgica va participar un equip multidisciplinari format per professionals de cirurgia toràcica, cirurgia cardíaca pediàtrica, anestesiologia, l’equip de la UCI pediàtrica, que va possibilitar el suport amb oxigenació extracorpòria en el quiròfan, infermeria d’anestesiologia, coordinadora d’infermeria de trasplantament, infermeria perfusionista, infermeria quirúrgica, auxiliars i zeladors.

«L’empelt era perfecte, s’havia fet l’extracció a quiròfan i els pulmons arribaven en un estat òptim», va destacar Romero, la cirurgiana que va fer el trasplantament al costat de Leire Sánchez.

Segona operació complexa

«Més complexa va ser la segona intervenció del procés, és a dir, el trasplantament, perquè el nadó receptor té una cardiopatia congènita i per poder fer el trasplantament de tots dos pulmons va ser necessari remodelar el cor amb la col·laboració de l’equip de cirurgia cardíaca pediàtrica», va detallar Romero.

El nadó trasplantat patia una hipoplàsia i estenosi de venes pulmonars, que és una cardiopatia congènita relacionada amb la hipertensió pulmonar i acaba requerint un trasplantament.

Lis Vidal, infermera gestora de casos de trasplantaments, va confessar que «abans del trasplantament treballem amb la família i amb els cuidadors sobre com serà tot el procés: l’accés a la llista d’espera, la intervenció, l’estada a l’UCI i l’hospitalització».

«Establim una relació molt propera, basada en el respecte i la confiança perquè el nen i la família aconsegueixin els coneixements i les habilitats després del trasplantament per seguir el tractament, la dieta i l’activitat física per tenir total autonomia una vegada rebin l’alta», va afegir la infermera.