La Universitat Rovira i Virgili (URV) de Tarragona participarà en el projecte internacional Chili, amb el qual es vol identificar abans el virus del papil·loma humà (VPH) als països que tenen pocs recursos per poder reduir així el càncer de coll d’úter en les dones.

El projecte, liderat per la Universitat de Gant i que està finançat pel programa Horitzó 2020, s’aplicarà a països com Etiòpia, Uganda, Moçambic i Cambodja sota les directrius més recents de l’Organització Mundial de la Salut (OMS).

S’utilitzarà una nova prova de detecció del càncer de coll uterí -que desenvolupa el projecte Elevate, també del programa Horitzó 2020- que combina l’automostreig amb un dispositiu de mesurament portàtil que té un baix cost.

Aquest sistema detecta el VPH -la principal causa del càncer de coll uterí- i proteïnes que són biomarcadors del càncer i s’adaptarà per garantir la seva aplicabilitat i accés a gran escala en aquests quatre països.

Quart càncer més comú

El càncer de coll uterí és el quart càncer més comú en dones a tot el món, però nou de cada deu dones que moren per la seva causa viuen a països d’ingressos baixos i mitjans.

El projecte Chili advoca perquè totes les dones rebin les mateixes oportunitats per protegir-se contra les malalties que són prevenibles. Aquest projecte reuneix un equip totalment multidisciplinar de científics socials, economistes de la salut, experts en biosensors; així com també diverses universitats i institucions públiques i privades