Un estudi col·laboratiu liderat per investigadors de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM), ha validat com a diana terapèutica una molècula present a la superfície dels limfòcits NK, una eina que els fa resistents als mecanismes immunosupressors de les cèl·lules canceroses. La combinació dels tractaments habituals en el càncer de mama amb fàrmacs que actuen sobre aquesta molècula podria augmentar-ne l'eficàcia clínica. Així, doncs, aquest fet obre la porta a explotar una nova via per al tractament d'aquest tipus de tumor amb immunoteràpia. El treball s'ha publicat a la revista 'Cancer Immunology Research'.

El descobriment no es limita al càncer de mama, sinó que aquest mecanisme pot ser d'utilitat en altres tipus de tumors, com el de còlon o el de pàncrees, en els quals hi ha una forta presència de la molècula TGF-beta, que impedeix l'acció dels limfòcits NK.

Segons els investigadors, la recerca desvela una connexió entre la teràpia convencional del càncer de mama i la inducció en limfòcits de molècules activadores del sistema immunitari. D'aquesta forma, la disponibilitat d'anticossos immunoestimuladors que actuen sobre aquestes molècules permetrà desenvolupar estratègies personalitzades per a revertir determinats ambients tumorals per als quals la teràpia convencional és insuficient.

L'estudi ha rebut finançament de la fundació Worldwide Cancer Research, de l'Associació Espanyola contra el Càncer i del Fons d'Investigació en Salut de l'Institut de Salut Carlos III (ISCIII). En el treball també hi han col·laborat investigadors de la Universitat Pompeu Fabra, del CIBER de Càncer (CIBERONC), del Cima i de la Clínica Universidad de Navarra, de l'IDIBAPS i dels serveis d'Oncologia Mèdica i d'Anatomia Patològica de l'Hospital del Mar.