Catalunya ha identificat els primers casos de flurona, nom amb el qual es coneix la infecció simultània de grip i covid, però són pocs i no presenten una evolució més greu que el contagi només per coronavirus.

"Tenim algun cas, però sense que representi una diferència respecte als altres; són pocs, són anecdòtics i no tenen més rellevància", ha explicat aquest dilluns la directora del Servei Català de la Salut, Gemma Craywinckel, en una roda de premsa.

Si bé no és el més freqüent, en un moment d'alta circulació de virus pot produir-se una coexistència de dos patògens en un cos, ha remarcat la doctora que, no obstant això, ha insistit que no s'ha observat que siguin casos més greus.

El que sí que preocupa a Craywinckel és la "saturació" del sistema sanitari pels casos de covid, que es tradueix en un constant increment de pacients en planta i en l'UCI i de la mortalitat.

"No sé si el pic serà en una setmana, dues o tres, però no hem arribat i això ens preocupa; ens queden dies d'ingressos i crítics", ha advertit.

Malgrat que hi ha gairebé 2.500 sanitaris de baixa per covid, Craywinckel ha indicat que, en general, els centres han pogut "superar les festes" i els dies de descans de part del personal, gràcies al "gran voluntarisme" dels professionals.

Tot això en un moment de xifres rècord de contagis (128.000 setmanals), amb 1.753 ingressats als hospitals i entorn de 600.000 test realitzats la setmana passada, més les milers de vacunes inoculades.