Un estudi en el qual ha participat el dentista de Gijón Héctor Rodríguez Casanovas ha arribat a la conclusió que un tipus de col·lutori aconsegueix desactivar al 99,9 % la covid-19 a la boca entre una i fins a cinc hores, segons han explicat els responsables de la recerca.

“El col·lutori destrueix la capa lipídica, és a dir, la ‘pell’ del virus, cosa que significa que, encara que el virus muti en diverses variants, aquesta substància continua sent eficaç”, va explicar Héctor Rodríguez a la Nueva Espanya, dle mateix grup editorial que Diari de Girona. En els pròxims mesos, el citat col·lutori començarà a ser fabricat i comercialitzat a gran escala. “Jo no participaré en aquesta tasca, però creiem que resulta molt prometedora”, va indicar el dentista.

L'estudi dut a terme per científics i universitats de cinc països (els Estats Units, Mèxic, Colòmbia, Itàlia i Espanya) demostra que una esbandida que contingui D-limonens bioencapsulat “ofereix una alta eficàcia enfront del SARS-CoV-2”. El col·lutori en concret és una patent del laboratori Brix USA LLC sota el nom “Xyntrus”. Segons els experts, “permet trencar la doble membrana lipídica del virus causant de la covid-19 amb una eficàcia major del 99,99 %”.

Segons el parer del dentista asturià, es tracta d'un “mètode senzill i econòmic per a reduir la transmissió del virus” i també per a “disminuir les infeccions de pacients asimptomàtics”.

El treball ha estat publicat a la revista científica Healthcare. A més d'Héctor J. Rodríguez Casanovas, ho signen Manuel de la Rosa, Yesit Bell-Lemus, Giulio Rasperini i Antonio J. Acosta-Hoyos.