Catalunya té 18 facultatius de 13 especialitats medicoquirúrgiques en la cinquena llista anual que Forbes ha publicat recentment amb els 100 millors metges d’Espanya en assistència, investigació i docència. Els 18 exerceixen a hospitals públics o a privats, com el Germans Trias i Pujol, el Quirónsalud, la Vall d’Hebron, el Clínic, el Centre Mèdic Teknon, el Sant Joan de Deu, l’Universitari Dexeus i el Centre Barraquer, segons consta a la llista.

Entre els més de 60 de tot Espanya també hi ha el Clínico San Carlos, Fundación Jiménez Díaz, La Paz, Marañón, Centro Médico Teknon i els universitaris Quirónsalud Madrid, Cruces, Puerta de Hierro, Infantil Niño Jesús, Rey Juan Carlos, Virgen del Rocío de Sevilla i Ramon i Cajal, i tots els metges de la llista són de 25 especialitats.

L’especialitat de Traumatologia i Cirurgia Ortopèdica té tres catalans: Ramon Cugat, director de l’Institut Cugat, codirector de Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia del Quirónsalud Barcelona, president de la junta mèdica i membre de l’equip mèdic de la Mutualitat de Futbolistes i membre de l’equip mèdic de la RFEF; Xavier Mir, director de Cirurgia de Mà i Microcirurgia de l’Hospital Universitari Dexeus; i Pablo Clavel, cap de Neurocirurgia i Columna de l’Institut Dr. Clavel.

A l’especialitat de malaltia cardiovascular n’hi ha dos: l’expert en reparació de vàlvula cardíaca Xavier Ruyra, cap de cirurgia cardíaca del Trias i Pujol i director de l’Institut del Cor Teknon, centre on també treballa el segon, Antonio Berruezo, que ha desenvolupat eines diagnòstiques avui adoptades a unitats d’arítmies al món.

Dos més són hematòlegs: Francesc Bosch, cap d’Hematologia de l’IOB Institute of Oncology, i cap d’Hematologia i director del laboratori d’hematologia experimental a la Vall d’Hebron; i Susana Rives, responsable de la Unitat de Leucèmies i Limfomes del Sant Joan de Déu.

Hi ha dos oftalmòlegs: Amadeu Carceller, del Departament de Glaucoma del Vall d’Hebron i director d’Oftalmologia del Quirónsalud de Barcelona; i Elena Barraquer, especialista en cirurgia de cataracta i trasplantament de còrnia, directora mèdica adjunta i coordinadora d’atenció al pacient del Centre d’Oftalmologia Barraquer.

En càncer en destaquen dos més: Josep Tabernero, cap d’Oncologia del Vall d’Hebron, director del VHIO i responsable de la seva Unitat de Recerca de Teràpia Molecular del Càncer; i Javier Cortés, investigador clínic del Programa de Recerca del Càncer de Mama a l’Institut Vall d’Hebron d’Oncologia, així com fundador-director de l’International Breast Cancer Center (IBCC).

A Cirurgia General i de l’Aparell Digestiu es fa referència a Antonio de Lacy, cap de cirurgia gastrointestinal i de cirurgia mínimament invasiva al Clínic, que també treballa a l’Institut Quirúrgic Lacy de l’Hospital Quirónsalud Barcelona.

A Cirurgia Plàstica, Estètica i Reparadora destaca Vicente Paloma, que dirigeix un dels equips de cirurgia plàstica i estètica de l’Institut Dr. Paloma del Centre Mèdic Teknon; i a Medicina Interna, Ángel Charte, cap de Medicina Interna a l’Hospital Universitari Dexeus, a més de director mèdic del Mundial de MotoGP.

A Pneumologia apareixen Joan Albert Barberà, cap de Pneumologia i Al·lèrgia Respiratòria del Clínic, coordinador de la línia de recerca en hipertensió pulmonar del Ciberes, investigador de l’Idibaps i coordinador del projecte Empathy; i a Neurocirurgia, María Dolores Varela, especialista en cirurgia mínimament invasiva de columna, cirurgia endoscòpica lumbar i cranial al Quirónsalud de Barcelona.

En Oncologia Radioteràpica hi ha Raimon Miralbell, director de l’Institut Oncològic Teknon (primer de Catalunya amb un nou sistema de tractament guiat per imatge en temps real en el tractament de radioteràpia). I a Urologia destaca Antonio Alcaraz, cap de Servei del Clínic i especialista en Centre Mèdic Teknon, especialitzat en diagnòstic i tractament quirúrgic de tumors.