El 60% dels joves té dependència de les xarxes socials, i gairebé el mateix percentatge, el 59,7%, admet deixar coses sense fer per connectar-s'hi. Són les conclusions d'un estudi elaborat per la infermera de l'Associació d'Infermeria Familiar i Comunitària (AIFiCCVerónica Fernández, que ha analitzat les conductes dels estudiants a les xarxes socials en un centre educatiu de Terrassa. L'enquesta es va fer a 149 joves majors de 14 anys, tots ells estudiants d'ESO. El 68,8% de la mostra va referir gastar més de 3 hores al dia en xarxes socials, amb una elevada dependència, amb freqüència de xafardeig i actituds proviolentes. Aquesta dependència es va veure més en noies que en nois.

L'estudi mostra que quan hi ha més freqüència de xafardeig a les xarxes creixen també més les actituds proviolentes. Un 33% dels alumnes van declarar estar d'acord o molt d'acord amb la utilització de la violència com a defensa legítima, mentre que el 21,5% de les persones es va mostrar indiferent al respecte. Molts dels enquestats van declarar escassa supervisió adulta. És infreqüent o nul·la en el 39,1% dels casos dels centres docents i en el 55,4% en les llars. La supervisió familiar és menor en els homes i en les persones de més edat. En canvi, es va observar que la utilització de les xarxes era segura i responsable.

L'estudi revela també una tendència a posseir les mateixes xarxes socials. Així, en el moment actual hi ha major nombre de persones utilitzant WhatsApp, Instagram TikTok que abans de la pandèmia. L'autora de l'estudi, Verónica Fernández, ha constatat que aquesta elevada dependència de les xarxes, el xafardeig i les actituds proviolentes suposen un elevat risc de desenvolupar 'ciberbullying', especialment en dones i en els més joves.