Quan el Ministeri de Sanitat valora si estendre la quarta dosi de vacuna a les persones més grans de 80 anys o altres col·lectius –ara ja la tenen les persones immunocompromeses– i a punt que expiri l'obligatorietat de portar mascareta en espais tancats, amb algunes excepcions com el transport públic i els centres de salut –cosa que passarà aquest dimecres–, continuen sorgint possibles efectes secundaris de les vacunes contra la covid. Als efectes secundaris més comuns –cansament, mal de cap i febre alta– s'hi han anat sumant el malestar general i altres de bastant menys comuns, com la mielitis transversa i la parestèsia.

Més comú

Però amb la tercera dosi, ha aparegut un altre efecte advers que és una mica més comú, segons el '14è Informe de Farmacovigilància sobre Vacunes covid-19' fet públic pel Ministeri de Sanitat. En el text es detalla que des de l'inici de la campanya de vacunació fins al 6 de març, s'han administrat a Espanya gairebé cent milions de dosis de vacunes contra la covid –en concret, 99.455.472–, a un total de 40.988.827 persones. El 65% de les dosis administrades van correspondre a Comirnaty (Pfizer); el 23%, a Spikevax (abans covid-19 Vaccine Moderna); el 10%, a Vaxzevria (abans covid-19 Vaccine AstraZeneca), i el 2%, a covid-19 Vaccine Janssen.

Reaccions adverses

I, segons aquest mateix informe, entre els símptomes adversos més comuns se situa la pirèxia, que és un estat febril repetit després de la tercera dosi de la vacuna contra la covid. Mèdicament, la pirèxia es defineix com una temperatura corporal igual o superior a 38,5 °C i dura entre 3 i 9 dies. L'estudi publicat per Sanitat assegura que el 20% de les persones que a Espanya han rebut la tercera vacuna de Comirnaty o Pfizer –88 casos– han patit pirèxia, xifra que ha ascendit al 34% –258 persones– en el cas de Spikevax o Moderna.