La Clínica Universitat de Navarra (CUN) ha constatat una reducció d’un 85% de la tremolor en els primers 150 pacients amb Parkinson tractats amb la nova tècnica d’ultrasons focalitzats d’alta intensitat (HIFU), amb mínims efectes secundaris i la mateixa eficàcia i seguretat en pacients d’edat avançada.

El principal focus en l’ús de l’HIFU ha estat fins ara la reducció de la tremolor en els pacients amb tremolor essencial o amb malaltia de Parkinson, explica el centre en un comunicat. La directora del Departament de Neurologia de la CUN, Mari Cruz Rodríguez, assegura que en l’anàlisi dels resultats a 6 mesos «la mitjana de millora és del 85%, i d’ells, un percentatge elevat, al voltant del 30 %, han aconseguit una desaparició de la tremolor». «Aquesta millora, a més, els atorga una millora clara en la seva qualitat de vida», incideix.

La CUN va incorporar aquest procediment no invasiu el gener del 2019, data des de la qual ha fet un seguiment als pacients en què ha vist com l’edat no és un factor d’exclusió, expliquen les mateixes fonts. Segons Rodríguez, «la cirurgia d’estimulació cerebral no es pot fer en persones més grans de 65 o 70 anys, però amb HIFU el 32% dels pacients amb malaltia de Parkinson que hem tractat tenien més de 75 anys. I hem vist que tant en termes de benefici com d’efectes secundaris els resultats són iguals que en pacients més joves», detalla.

De fet, la seguretat i l’eficàcia d’aquesta tècnica s’ha vist en totes les variables clíniques i demogràfiques, aconseguint «el mateix grau d’eficàcia independentment dels anys que porti la malaltia, la gravetat, l’edat o la presència de factors de risc vascular».

Fins ara, s’ha pogut analitzar l’evolució durant els 6 primers mesos dels primers 150 pacients, mostra en què a més de l’eficàcia per eliminar la tremolor s’ha avaluat l’aparició d’efectes secundaris. «En realitzar el tractament, es genera un petit edema al voltant de la zona tractada que provoca, sovint, efectes secundaris lleus i transitoris el primer mes. L’edema pot produir formiguejos o una mica d’inestabilitat, que van desapareixent mentre l’edema va reabsorbint-se i als 6 mesos són molt pocs els que els descriuen», reconeix Rodríguez.

Actualment, l’equip mèdic de Neurologia i Neurocirurgia continua investigant el seguiment a l’any de la intervenció per comprovar-ne els efectes a més llarg termini, encara que les dades preliminars mostren un efecte sostingut.