El Ministeri de Sanitat i les comunitats han activat l'alerta sanitària per verola del mico o "monkeypox", una malaltia molt poc freqüent causada per un virus endèmic d'Àfrica central i occidental, després de la detecció de vuit casos probables a Madrid pendents encara de confirmar.

Els vuit casos estan encara pendents de les proves genètiques que s'estan duent a terme en el Centre Nacional de Microbiologia, segons han informat fonts de la Conselleria de Sanitat, que aquests primers possibles casos evolucionen bé encara que la malaltia pot requerir ingrés hospitalari.

El Ministeri de Sanitat i les comunitats van obrir aquest dimarts, quan es van detectar aquests possibles casos compatibles, una alerta a nivell nacional, es va comunicar a la Ponència d'Alertes la situació i s'ha avisat a tots els actors clau per a garantir una resposta ràpida, oportuna i coordinada, ha informat el Ministeri de Sanitat.

El director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, ha assegurat aquest dimecres que no és probable que la verola del mico generi una transmissió important a Espanya però ha alertat que cal anar amb compte perquè tampoc es pot descartar.

"Estem treballant amb totes les hipòtesis possibles i quan tinguem informació una mica més sòlida ja s'explicarà i es donaran les dades necessàries", ha apuntat als periodistes en un acte a València.

Es tracta d'una malaltia que es transmetia dels micos als humans i que, en general, entre humans presenta una transmissió molt baixa i els brots fins fa pocs anys no tenien més d'un segona generació de transmissió.

Però en els últims brots sí s'han detectat fins a terceres i quartes generacions de transmissió i cal identificar els casos al Regne Unit i els de Portugal i veure a Espanya, si es confirmen, com evolucionen.

Els primers casos a Europa van ser notificats diumenge passat pel Regne Unit, que va comunicar 4 casos confirmats sense antecedents d'història de viatge a zones de risc.

Dos dies més tard, el 17, Portugal va confirmar 3 casos a Lisboa, 2 pendents de confirmació i 15 casos més en investigació; després d'aquesta data, el Sistema d'Alertes i Respostes Primerenca per a les malalties transmissibles de la Comissió Europea comunica aquesta alerta, segons ha informat el Ministeri de Sanitat, que està en permanent contacte amb el Sistema d'Alertes Europeu per a fer un seguiment d'aquesta alerta a nivell global.

El monkeypox del mico és una malaltia zoonòtica viral poc freqüent: els primers casos humans es van identificar a la República Democràtica del Congo en 1970 i el número ha anat augmentant durant l'última dècada en països d'Àfrica occidental i central.

Fora del continent africà, s'han documentat casos d'infeccions humanes en diferents països, com als EUA, el Regne Unit, Israel i Singapur, sempre associats a un cas importat o a contacte amb animals importats.

La verola del mico no es considera particularment contagiós entre persones i, en general, la transmissió de persona a persona és limitada.

El quadre clínic inicial sol incloure febre, mal de cap, dolors musculars, limfadenopaties i cansament; uns dies després de l'aparició de la febre es desenvolupa un exantema, que sovint comença en la cara i després s'estén a altres parts del cos.

Sol produir una malaltia autolimitada i la majoria de les persones es recuperen en diverses setmanes, encara que en alguns casos pot produir-se una malaltia greu.

No hi ha vacuna o tractament específic disponible. El tractament és simptomàtic i de suport, inclosa la prevenció i el tractament d'infeccions bacterianes secundàries.