La investigadora de l’Institut de Recerca Sant Joan de Déu Lourdes Ibáñez lidera un assaig clínic internacional que avaluarà un tractament pioner a nivell mundial per a la síndrome de l’ovari poliquístic. Es tracta d’una patologia que afecta entre el 5 i el 10% de les dones en edat reproductiva.

L’assaig va dirigit per primer cop a tractar la causa del trastorn, en comptes de limitar-se a alleujar-ne els símptomes. Actualment no existeix cap tractament aprovat en adolescents i adults joves, i aproximadament al 98% d’elles se’ls hi prescriu anticonceptius orals (ACO) fora d’indicació. Els ACO alleugeren els símptomes principals, però no reverteixen la fisiopatologia subjacent i les pacients continuen tenint el risc de patir infertilitat després del tractament. En l’estudi es reclutaran pacients d’Itàlia, Dinamarca, Turquia, Àustria Noruega i, en el cas d’Espanya, a Barcelona i Girona.

A la capital catalana s’espera reclutar una setantena de pacients i, a Girona, 46. De fet, l’Idibgi serà qui liderarà l’estudi a les comarques gironines, a través dels caps del grup Dr. Abel López-Bermejo i la Dra. Judit Bassols. Aquesta síndrome repercuteix negativament a la salut i qualitat de vida, i fins i tot pot afectar a la seva descendència. De fet, és la causa més freqüent d’infertilitat anovulatòria i també es pot associar a altres tipus de malalties com la diabetis de tipus 2, el càncer abans de la menopausa i l’ansietat/depressió. 

Tractament d’un any

L’assaig clínic, denominat ‘SPIOMET4HEALTH’, consisteix a avaluar un tractament per a adolescents i dones joves afectes de síndrome de l’ovari poliquístic que abordi d’arrel la causa de la síndrome.

Es tracta d’un comprimit diari, que és una combinació a dosis baixes de tres fàrmacs que porten dues o més dècades en el mercat (espironolactona, pioglitazona i metformina), que, juntament amb un estil de vida saludable, podria normalitzar les hormones i l’ovulació, i revertir així les alteracions associades al SOP. El tractament es realitzarà durant un any, i es controlarà a la pacient 6 mesos més, per constatar els canvis que es produeixin durant i després de la medicació.

Els resultats serviran de base per a un assaig clínic de fase III que permetrà explotar aquest nou enfocament en tota Europa; la implementació posterior del tractament permetrà estalviar entre 500 i 1.000 milions d’euros a l’any al sistema sanitari. La iniciativa està finançada pel programa Horizon 2020 de la Comissió Europea amb 6 milions d’euros, es va posar en marxa els dies 8 i 9 d’abril del 2021 amb una durada de cinc anys.