L'Associació Espanyola de Begudes Refrescants (Anfabra) ha anunciat, durant la celebració de l'assemblea anual de la Federació Europea de Begudes Refrescants (Unesda) a Madrid, el seu compromís de disminuir el sucre un 10% addicional entre 2020 i 2025.

En concret, aquesta disminució se sumarà al 43% ja obtingut entre 2005 i 2020, donant així continuïtat al seu pla de reducció de sucre i aconseguint una reducció acumulada del 53%.

En l'assemblea s'han abordat els principals reptes i compromisos voluntaris del sector per als pròxims anys en matèria de responsabilitat nutricional i sostenibilitat, d'acord amb els diferents Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) que ha establert l'ONU en l'Agenda 2030.

D'aquesta manera, el compromís espanyol queda alineat amb el de la totalitat de la indústria europea, que s'ha compromès a reduir el contingut mitjà de sucres afegits a les begudes en un 10% fins a 2025.

El director general d'Unesda, Nicholas Hodac, ha destacat la labor de la indústria espanyola de begudes refrescants i ha subratllat la importància que aquesta reunió del sector se celebri a Espanya, ja que "la indústria espanyola és reconeguda per la UE com un exemple de bones pràctiques".

"Estic molt orgullós del nou compromís del sector espanyol de begudes refrescants per reduir el sucre en el mercat en un 10% més pel 2025. Es tracta d'un pas crucial que demostra que Espanya continua estant molt compromesa amb la promoció d'estils de vida més saludables", ha indicat.

D'altra banda, en la reunió es van tractar els objectius de la indústria passen per continuar avançant cap a un model més sostenible i circular per contribuir a la protecció del medi ambient.

Evasos més sostenibles

En aquest sentit, pel 2025 el 100% dels envasos seran reciclables i en els envasos de plàstic s'utilitzarà un 50% de material reciclat.

Des d'Anfabra, a més d'adoptar els mateixos compromisos sobre envasos que Unesda, porten anys aplicant mesures perquè els envasos de refrescos siguin cada vegada més sostenibles, i ja han alleugerit el seu pes en un 40% (de 2000 a 2020) utilitzant menys matèries primeres, generant menys residus i facilitant el reciclatge.

La presidenta d'Anfabra i consellera delegada de Suntory Beverage & Food Ibèria, Sara de Pablos, ha destacat els avanços realitzats pel sector. "En els últims anys, hem fet avanços molt significatius, però ara, en un context marcat encara per una certa complexitat i incertesa, és més important que mai evolucionar cap a un model sostenible que uneixi el desenvolupament econòmic, social i ambiental. Fet que des del sector de les begudes refrescants tenim clar des de fa anys i que ara reforçarem amb més inversió i compromisos voluntaris", ha assenyalat.

La indústria espanyola treballa també per minimitzar els consums, i des de 2020, el 94% de l'electricitat consumida pel sector procedeix de fonts renovables i s'ha compromès a aconseguir el 100% el 2025. Respecte al consum, s'han fixat unes reduccions del 20% en aigua i un 30% en energia.