Després del comunicat de dos morts a Espanya per verola del mico, el Ministeri de Sanitat ha actualitzat el protocol d'actuació per a la detecció precoç i el maneig de casos. En concret, s'ha afegit un apartat on es defineix què és un quadre clínic greu, i com s'extreuen i s'envien les mostres.

En aquest document, es confirma que en cas que es tracti d'un quadre clínic greu, es recomana enviar mostres al Centre Nacional de Microbiologia (ISCIII) per procedir a un estudi microbiològic complet del cas i la seqüenciació del genoma viral. Entre els símptomes o patologies que poden portar a pensar en aquest empitjorament de la malaltia: manifestació neurològica (recollir líquid cefaloraquidi), pneumònia (obtenir mostres respiratòries) o lesió faríngia (una mostra de la lesió).

També és obligatori notificar de manera urgent als serveis de salut pública els casos d'especial gravetat: "pneumònia, encefalitis o meningoencefalitis, lesions faríngies que impedeixin la deglució de líquids i/o presentin compromís total o parcial de la via aèria o altres complicacions que segons el parer clínic revesteixen especial gravetat".