El perfil del pacient amb càncer de pulmó ha sigut tradicionalment el d'un home madur i fumador; tanmateix, està canviant: la malaltia s'està contenint en els homes, però en les dones no deixa d'augmentar fa anys i a més està donant lloc a un nou perfil, el d'una dona jove i no fumadora. Així ho ha advertit l'Associació per a la Investigació del Càncer de Pulmó en Dones Icampem, que fa més d'una dècada que investiga i consciència sobre el càncer de pulmó en el sexe femení i que ha volgut alertar sobre el canvi de tendència que s'està produint amb el càncer de pulmó.

Per això, l'associació ha advertit d'aquesta situació per evitar que els diagnòstics «es produeixin massa tard», perquè només aquest any s'estima que hi haurà entre 8.500 i 9.000 diagnòstics entre el sexe femení.

Preocupa l'augment de casos

Però no només preocupa l'increment de casos entre les dones, sinó també el fet que aquests casos es produeixen en persones cada vegada més joves. Continua sent una malaltia que afecta principalment persones madures, tanmateix, està incrementant molt la incidència entre pacients joves, segons mantenen des de l'associació.

Aquesta realitat, junt amb l'increment de casos en dones, està donant lloc a una situació encara residual, però cada vegada més freqüent, la de dones que han d'enfrontar-se al càncer de pulmó estant embarassades, cosa que suposa un problema afegit per les limitacions de tractament que implica aquest estat.

Des de l'associació han recordat que el tabaquisme continua sent la principal causa de càncer de pulmó, però no l'única perquè és possible desenvolupar la malaltia sense haver fumat. El fum del tabac d'altres, la contaminació, la genètica, els mals hàbits o l'exposició a substàncies com el radó també poden originar la malaltia.

Més investigació

Per això, els experts han demanat més investigació per poder desenvolupar tractaments més especialitzats, personalitzats i eficaços, i més recursos per informar i conscienciar la població sobre la necessitat de no confiar-se davant els símptomes. «No podem pensar –incideixen des de l'associació– que per ser jove o no fumador no ens pot passar; el càncer de pulmó no és exclusiu ni d'homes, ni de gent gran, ni de fumadors».

No obstant això, i segons les estimacions de l'Associació Espanyola Contra el Càncer (AECC), els càncers que seran més freqüentment diagnosticats en dones a Espanya el 2022 seran els de mama (34.750) i els de còlon i recte (16.508). A molta distància, es trobaran encara els de pulmó (8.632), cos uterí (6.773), tiroide (4.640), pàncrees (4.509), bufeta urinària (4.303) i els limfomes no hodgkinians (4.283).

El càncer de pulmó es manté com a tercer tumor més incident en dones el 2022, des que el 2019 va passar de ser el quart tumor més diagnosticat en dones en les estimacions per a l'any 2015 al tercer més incident. Aquest fet està en relació amb l'augment del consum de tabac en dones a partir dels anys 70. En general, s'espera un augment de la incidència dels altres tumors relacionats amb el tabac, com els de la cavitat oral i faringe o la bufeta urinària.