Investigadors de l'Institut d'Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL), l'Institut Català d'Oncologia (ICO) i la Universitat d'Innsbruck a Àustria han dissenyat i provat un nou sistema no invasiu i d'automostra que podria avançar un any el diagnòstic del càncer d'endometri. Consisteix en un test epigenètic que mesura el nivell de metilació de dos gens concrets en mostres. Les metilacions son modificacions de l’ADN que permeten activar o inactivar l’expressió de gens. Aquestes es poden obtenir a través de lleugers raspats del coll de l'úter a la consulta, o bé a través d'un dispositiu similar a un tampó que la pacient pot utilitzar a casa.

Els resultats publicats a la revista ‘Journal of Clinical Oncology’ mostren que, en funció del sistema utilitzat, la nova estratègia detecta entre el 90 i el 100% dels casos de càncer d'endometri. Segons la Dra. Laura Costas, líder del projecte i investigadora principal del grup d'infeccions i càncer de l'IDIBELL i l'Institut Català d'Oncologia, seria factible utilitzar aquest mètode en poblacions de risc.

El càncer d'endometri afecta més de 400.000 dones l’any mundialment. Actualment, els mètodes de diagnòstic són molt invasius i dolorosos, majoritàriament a través de biòpsies de l'endometri. Un retard en el diagnòstic obliga a utilitzar tractaments més agressius i disminueix significativament la supervivència de les pacients.

La nova estratègia pot ser molt beneficiosa en dos grups de risc: dones postmenopàusiques amb sagnat ginecològic, principal símptoma del càncer d'endometri; i, dones amb la síndrome de Lynch, una afectació genètica hereditària que predisposa a desenvolupar càncer. Els investigadors proposen realitzar estudis de cost-efectivitat i analitzar cohorts grans d’aquests grups de risc de càncer d'endometri abans d’implantar el mètode.

Per altra banda, la publicació mostra resultats molt esperançadors sobre la utilitat d'aquest mètode en la població general, ja que també ha permès identificar la malaltia un any abans del seu diagnòstic. De cara al futur, s’estan fent proves per avaluar tests similars pel diagnòstic d’altres càncers ginecològics.