El concepte “estar a dieta” o “a règim” per baixar de pes és una cosa que s'està quedant força desfasada. Una de les raons és que cada vegada més metges i nutricionistes recomanen portar un estil de vida saludable, que inclogui una bona alimentació i exercici físic. La clau és dur-ho a terme sempre, en lloc de complir-ho de manera puntual o durant un període de temps concret, com passa quan un es posa a règim. 

Tot i això, existeixen algunes dietes més controvertides que unes altres. A continuació t'expliquem algunes de les més “perilloses” i que és preferible evitar. 

Dietes d'un sol aliment

Des del “aquesta setmana menjo tan sols una carxofa” fins al “avui menjo només xampinyons, i demà una pinya”. Les dietes basades a menjar només un aliment durant un període de temps concret són unes de les més contraindicades, tot i que encara existeixen centres de ‘dietètica’ que les promouen. 

És possible que la persona perdi pes mentre la fa (ja que no s'està alimentant realment), però després serà inevitable recuperar els quilos perduts quan torni a alimentar-se de forma habitual. A més, cal esmentar que seguir un pla de menjars tan restrictiu pot provocar dèficit nutricional i problemes de salut derivats.

Tenir en compte només els ‘macros’

Una altra dieta que no té cap sentit és la 'IIFYM': 'If it fits your macros' o ‘Mentre estigui dins dels teus macros’. Cada dia, tots hem d'ingerir una certa quantitat de calories provinents dels tres macronutrients bàsics: proteïna, greix i carbohidrats. Però la font de la qual obtenim aquests 'macros' marca la diferència en la nostra salut. Per exemple, no és el mateix obtenir greix d'un alvocat o d'oli d'oliva verge extra, que d'un producte ultraprocessat com les patates fregides de bossa.

No obstant això, la dieta 'IIFYM' no té aquests detalls en compte, i promulga la idea que "és igual quins macronutrients menges, mentre estigui dins de les teves macros i no et passis de calories". Això és un error i pot resultar perillós, ja que pot provocar que les persones desplacin aliments que sí que aporten beneficis i, en el seu lloc, consumim productes de baixa qualitat nutricional i que perjudiquen l'organisme. 

Menjar segons el grup sanguini

Encara que resulti inversemblant, també existeix una dieta que indica com has d'alimentar-te en funció del teu grup sanguini, sense tenir en compte altres variables. Aquesta no compta amb cap mena d'evidència científica, encara que sí que és promoguda per uns certs col·lectius com els naturòpates. 

Per posar alguns exemples, la dieta recomanada per al grup sanguini 0 es basa a menjar més carn i peix i evitar els kiwis. Als del grup A, els recomana la dieta vegetariana i, als del B, els diu que consumeixin més lactis.