L'Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (Aesan) aconsella augmentar la ingesta setmanal de llegums (un mínim de quatre racions) i rebaixar la de carn (un màxim de tres) en un informe sobre recomanacions dietètiques i d'activitat física, que inclou l'impacte sobre el medi ambient.

És la primera vegada que el Comitè Científic de l'Aesan, dependent del Ministeri de Consum, inclou l'impacte de la dieta sobre el medi ambient, tal com ha assenyalat el ministre de Consum, Alberto Garzón, en la presentació d'aquest nou informe que actualitza el de 2019 que contenia altres recomanacions.

Aquest nou model proposa aquesta nova manera d'alimentar-se:

  • Consumir més llegums, ja que són considerades la font principal de proteïnes d'origen vegetal a la dieta i les que menys impacte ambiental generen. A l'informe de 2019 es proposava entre dues i quatre racions a la setmana, i ara l'Aesan augmenta a un mínim de quatre fins a arribar progressivament a un consum diari.
  • Reduir el consum de carn i consumir un màxim de tres racions a la setmana (en l'anterior informe s'aconsellava entre dos i quatre), i s'ha de prioritzar el consum de carn d'ocells i conill i minimitzar el de carn vermella i processada.
  • Moderar la ingesta de lactis: passant de 2-4 racions al dia a 0-3 sense sucres afegits i sense alt contingut en sal.
  • Ingerir tres racions a la setmana de peixos i mariscos, majoritàriament, de peix blau.
  • Consumir de manera prioritària cada dia almenys tres racions d'hortalisses i dues o tres racions de fruites. Els sucs de fruites no substitueixen a les fruites senceres i la ingesta de patates ha de ser moderada.
  • L'oli d'oliva s'ha de prendre diàriament en tots els menjars principals tant per al cuinat dels aliments com per al seu amaniment quan sigui necessari, i beure molta aigua, la beguda principal d'una dieta saludable.
  • Consumir fins a quatre ous a la setmana i entre tres i sis racions al dia de cereals, prioritàriament aquells que són integrals i de gra sencer enfront dels refinats. El seu impacte ambiental és baix i la combinació dels cereals amb altres aliments rics en hidrats de carboni complexos com els llegums, les fruites i les hortalisses són la base d'una alimentació saludable.
  • El consum de fruita seca pot augmentar-se progressivament fins a arribar a una ingesta d'una ració diària, sempre que siguin al natural, sense sal, greixos ni sucres afegits.

La reducció de sal durant el cuinat i l'eliminació, en la mesura que sigui possible, d'aliments ultraprocessats rics en greixos i sucres és una altra de les pautes generals d'aquest nou model.

A més de les recomanacions dietètiques, l'informe també planteja unes pautes d'activitat física i les adapta a l'edat:

  • Als adults, els recomana entre 150 i 300 minuts d'activitat aeròbica moderada a la setmana (caminar ràpid, muntar amb bicicleta, ballar suau…) o l'equivalent en activitat vigorosa (pujar escales ràpid, córrer a ritme ràpid, nedar…) però durant menys temps, entre 75 i 150 minuts.
  • Per a la població infantil i adolescent proposa un mínim de 60 minuts d'activitat física aeròbica moderada al dia i almenys tres dies d'activitat física vigorosa a la setmana (practicant esports, per exemple) i un altre mínim de tres dies setmanals d'activitats que estimulin el creixement ossi (aquelles que tenen impacte o salts, jocs que requereixin carregar amb el propi pes corporal total o parcial).

L'Aesan també fa recomanacions per als lactants i els menors de cinc anys, que també han d'estar físicament actius diverses vegades al dia de diferents formes.