Fa uns mesos, es va publicitar que existeix un tractament que frena el càncer de mama metastàtic. El fàrmac conjuga un anticòs amb quimioteràpia que actua com un «cavall de Troia», travessant la cèl·lula i deixant anar allà la quimioteràpia, segons va explicar l'oncòleg Javier Cortés en una entrevista a EL PERIÓDICO, del mateix grup editorial que Diari de Girona. En la seva opinió, són els «resultats més espectaculars de la història contra el càncer de mama» i obren la porta a la cronificació de la malaltia. El fàrmac ja està aprovat de manera preliminar i es pot administrar a Espanya.

Ara, el matrimoni d'investigadors alemanys cofundadors de BioNTech, empresa que es va associar amb Pfizer per a fabricar la primera vacuna d'ARNm contra la covid, han anunciat que han obtingut resultats prometedors mentre desenvolupaven la vacuna anticovid que els permetrien ser relativament optimistes de cara als pròxims anys. «Creiem que una cura per al càncer, o canviar la vida dels pacients amb càncer, està al nostre abast», han assegurat Uğur Şahin i Özlem Türeci en una entrevista a la cadena britànica BBC.

Funcionament similar

I asseguren que aquesta vacuna podria estar llesta per fer-la servir en pacients «abans de 2030». El modus operandi de la vacuna seria relativament senzill: l'ARNm permet la creació de la proteïna S, que es troba en el virus SARS-CoV-2 (el de la covid) i que és la que ataca a les cèl·lules humanes. Les defenses de les persones identifiquen aquesta proteïna i la combaten, de manera que, quan el virus real entra en el cos, les defenses bloquegen aquesta proteïna i fan que no aconsegueixin atacar les cèl·lules humanes.

De la mateixa forma, es podria treballar per a buscar i destruir cèl·lules canceroses, segons ha assegurat Türeci. «En lloc de portar un codi que identifiqui els virus, la vacuna conté instruccions genètiques per als antígens del càncer, proteïnes que esquitxen les superfícies de les cèl·lules tumorals», afirma el matrimoni.