Ja sigui per comoditat o per gust, ens hem acostumat a menjar molts embotits durant la setmana. Per fer un esmorzar ràpid, dins d'un sandvitx, a l'hora de sopar acompanyat d'un bon pa amb tomàquet o simplement per picar juntament amb un tros de formatge i una mica d'enciam.

Però els estudis dels darrers anys assenyalen que d'embotit, mes aviat n'hauríem de menjar ben poc. És important limitar-ne el consum o, en tot cas, no menjar-ne cada dia de la setmana.

Quan parlem d'embotits, ens referim a aliments conservats dins de l'intestí de l'animal, ja siguin fets a base de pollastre o de porc. I cal fer un aclariment: no tots els embotits es classifiquen com a salsitxes. Per exemple, el pernil no ho és, però les salsitxes, l'espetec, a llonganissa, el salami, la mortadel·la i la coppa sí que es defineixen com a embotits. Atès que el seu ús està molt estès, especialment entre els nens, és bo saber que cal consumir-los amb compte. Segueix llegint per saber per què.

Augmenta el risc de patir càncer?

Sí. El consum sense control d'embotits pot augmentar el risc de càncer. Així ho va demostrar un estudi de recerca en què es va descobrir que el consum de 50 g al dia de salsitxes i altres carns processades pot augmentar el risc de càncer colorectal en un 18% (aquí podeu veure les claus de l'estudi realitzat per l'Organització Mundial de la Salut). Bàsicament, els arguments es basen que els embotits, en ser una carn processada, contenen grans quantitats de nitrats i nitrits. El pigment de l'hemoglobina podria destruir les cèl·lules.

Els embotits no processats, en canvi, es produeixen a partir de talls individuals de carn, per la qual cosa no se sotmeten al procés de mescla. Els talls de carn més comuns són la paleta i la cuixa. A més del pernil, esmentat anteriorment, altres embotits no envasats són la bresaola i la cansalada.

Quantes salsitxes cal menjar?

A més del que hem dit, també és bo no excedir-se amb aquest tipus d'aliments perquè els embotits i les salsitxes porten molta sal. Sí que és cert que tenen beneficis, ja que són rics en vitamines B i minerals. Però, en qualsevol cas, el consell és no menjar-ne més d'un cop per setmana i preferiblement optar pels que tenen menys greix. I a l'hora de preparar el plat, és preferible no superar els 100 grams i acompanyar l'embotit amb una mica de pa normal o integral i verdures.

Com a alternativa, el pernil cru és lleuger però salat; el pernil cuit és lleuger i digerible però alerta amb la quantitat real de pernil que conté; o el bresaola, el millor per ser més baix en calories.