Augmenten els casos d’herpes zòster: què és, símptomes i qui s’ha de vacunar

La probabilitat de contraure l'herpes zòster augmenta amb l’edat

Les erupcions que provoca l'herpes zòster.

Les erupcions que provoca l'herpes zòster. / EPC

La sanitat espanyola està registrant un augment de casos d’herpes zòster, conegut popularment com foc de sant Antoni, una erupció de granissada o d’ampolles a la pell causada pel mateix virus de la varicel·la. Després de passar la varicel·la, l’agent patogen es manté en l’organisme i, tot i que sol resultar inofensiu, pot ser que en algun moment reaparegui en forma d’herpes zòster.

Els casos són més habituals en persones amb un sistema immunitari més vulnerable i la probabilitat de contraure’l augmenta amb l’edat. La casuística mostra que afecta entorn del 30% de la població, especialment després dels 50 anys.

Vacunació

Els principals símptomes de l’herpes zòster són un dolor agut i coïssor, als que se’ls pot sumar una sensació de formigueig. També pot provocar febre, cefalees i calfreds. Si no se soluciona el problema, el següent símptoma a aparèixer és una erupció d’ampolles que sol manifestar-se en aproximadament dues setmanes.

Tot i que en principi no és una malaltia contagiosa, sí que és possible transmetre el virus a través de les granissades un cop han sortit les ampolles, sobretot a les persones que no hagin passat la varicel·la. Per aquest motiu convé mantenir tapades les ampolles.

Malgrat que no hi ha una medicació específica per a l’herpes zòster, se sol recórrer als medicaments antivirals per reduir l’impacte i la durada dels símptomes. També hi ha una vacuna que contribueix a prevenir la malaltia i que està indicada per a persones de 50 anys o més.